Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri NATO-Rusia pentru salvarea tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare

rusia vs NATO

Ambasadorii ţărilor membre ale NATO urmează să se întâlnească vineri cu reprezentantul Rusiei într-un nou efort de a salva Tratatul bilateral ruso-american privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), informează luni dpa, potrivit agerpres.ro.

Citeşte şi: Schimbări MAJORE pentru aplicația WhatsApp: 'Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global'

NATO a confirmat întâlnirea, care a fost iniţial stabilită pentru miercuri.

Tratatul INF, semnat de Moscova şi Washington în 1987, care interzice o serie întreagă de rachete cu focoase nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, se află la baza arhitecturii europene de securitate, reducând riscul unui atac nuclear.

SUA şi NATO acuză Rusia de încălcarea acestui tratat prin dezvoltarea noii sale rachete de croazieră Novator 9M729, cunoscută şi sub numele de cod SSC-8. Moscova respinge acuzaţiile.

Washingtonul a dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor pactului, prin distrugerea noii rachete, avertizând că în caz contrar nu se va mai considera a fi parte a acestui acord începând din data de 2 februarie.

Abolirea Tratatului INF reprezintă o perspectivă riscantă pentru Europa, deoarece aceasta va duce la riscul desfăşurării de noi arme nucleare pe continentul european.

Potrivit experţilor militari, o astfel de desfăşurare ar fi singurul mod de a crea un echilibru strategic pe termen lung şi de a descuraja Rusia.

Consiliul NATO-Rusia, considerat cel mai important forum de discuţii între Moscova şi cei 29 de membri ai Alianţei, a fost înfiinţat în anul 2002 în vederea îmbunătăţirii relaţiilor şi promovării încrederii dintre foştii inamici.

Reuniunea la nivel de ambasadori ar trebui să aibă loc lunar, dar contactele au fost îngheţate de la mijlocul anului 2014 până la începutul anului 2016, ca urmare a rolului Rusiei în conflictul din Ucraina.

Reuniunea de vineri va fi a noua la număr după reluarea discuţiilor. În afară de Tratatul INF, pe ordinea de zi mai figurează şi situaţia din Ucraina, notează dpa.

Din 2018, Rusia nu are un reprezentant permanent la sediul NATO din Bruxelles. În ianuarie 2018, preşedintele Vladimir Putin l-a retras din funcţie pe Aleksandr Gruşko, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, numindu-l ministru adjunct de externe. În prezent, misiunea rusă de pe lângă Alianţa Nord-Atlantică este condusă de adjunctul ambasadorului, Iuri Gorlaci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.