Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri pentru un guvern PNL-PSD: Variantele de lucru pentru premier și cele mai importante ministere (surse)

PNL PSD

După întâlniri cu USR și PSD, liberalii își iau un răgaz de trei zile. Potrivit unor surse din partid, abia luni va fi convocat un Birou Politic Național, în care se va decide dacă se va continua alături de USR sau de PSD. Până luni, liberalii nu au programate negocieri nici cu USR, nici cu PSD.

Discuțiile de joi cu PSD au lăsat impresia că varianta unui guvern PNL-PSD este cea mai probabilă. Potrivit unor surse participante la întâlnire, discuțiile au atins unele chestiuni legate de împărțirea portofoliilor în viitorul guvern.

O primă chestiune convenită ar fi fost aceea că partidul care va da premierul nu poate da și ministrul finanțelor. O variantă vehiculată de Digi24 ar fi fost Marcel Ciolacu - prim-ministru și Florin Cîțu - vicepremier și ministru al finanțelor publice.

Sursele stiripesurse.ro spun însă că nu s-a avansat foarte mult în această direcție, ci se creionează un guvern comun, dar cel mai probabil cu premier independent. Independent ar putea fi considerat și Nicolae Ciucă, în ciuda faptului că este senator PNL, dar sursele noastre vorbesc despre un independent propus de PSD.

Astfel, partidul care va propune premierul nu va avea și ministerul finanțelor. Acest lucru ar putea reprezenta o problemă dacă Ministerul Finanțelor ar fi la PNL, celălalt minister avizator important - Ministerul Justiției - fiind imposibil de cedat PSD din cauza istoriei recente.

O variantă vehiculată în discuțiile dintre PSD și PNL a fost și aceea de împărțire a ministerelor în perechi, pe domenii, cum ar fi Apărare-Interne, cu un minister la PSD și unul la PNL. În rest, social-democrații ar vrea președinția Camerei Deputaților, iar președinția Senatului ar reveni PNL.

Strict în privința controlului asupra activității guvernamentale și a imaginii, varianta USR ar fi mai bună pentru PNL. Liberalii se tem însă că nu mai au majoritate într-o variantă alături de USR și UDMR, ca urmare a plecărilor din grupurile parlamentare spre tabăra lui Ludovic Orban. La acest moment, nici conducerea PNL, nici  președintele Iohannis nu ar vrea să stea la masă cu Orban.

În eventualitatea unei majorități PNL-PSD, rămâne de stabilit dacă în alianță ar fi cooptată și UDMR. Miza ar fi una strict legată de eventuale planuri mărețe în parlament, cum ar fi modificarea Constituției, pentru care reste nevoie de o majoritate calificată de două treimi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.