Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri şi troc în coaliţie. ICR, în ecuaţia lui Dragnea. Tactica PSD de control la Energie

sfat negocieri

Liderii  coaliţiei majoritare se   văd  în  această dimineaţă, la  sediul PSD, împreună  cu  premierul Sorin  Grindeanu, la prima şedinţă după semnarea protocolul care prevede luarea deciziilor de comun acord-PSD-ALDE.  nemulţumirile care trebuie   tranşate , ca şi mizele  puse în joc  sunt  mari. PSD vrea anumite  poziţii în  instituţii cheie, deţinute de  în acest moment de  partenerii din ALDE, şi va  face  orice  să le  obţină, inclusiv  să cedeze  anumite posturi în alte autorităţi şi agenţii în cadrul unui troc la  scară mai largă. Primii paşi  au  fost  făcuţi deja.

Laura Codruța Kovesi începe iar OFENSIVA: Primele declarații după decizia CCR

Alianța majoritară PSD-ALDE a demarat procedurile pentru numirea unor oameni în posturile rămase vacante, în instituțiile aflate în subordinea Parlamentului. La negocieri, ALDE a primit funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Daniel Barbu,  fost ministru al Culturii şi senator în legislatura trecută va  ocupa aceastăn funcţie, ca  o compensare pentru faptul că nu mai e în Parlament.

În  schimb,  PSD va  obţine  şefia ICR pentru  fostul senator şi şef  al comisiei parlamentarer de  cultură, Georgică Severin. Potrivit surselor citate,  Călin Popescu Tăriceanu a  fost de acord  cu sacrificarea  bunului său  prieten, Radu Boroianu, care  ocupă din aprilie 2015, funcţia de preşedinte  al Institutului Cultural Român.

PSD  vrea  şefia  acestei instituţii ca parte  dintr-un plan mai amplu  de spălare  a imaginii partidului în Diaspora.  În  perioada  următoare până la  viitoarele  alegeri prezidenţiale,   iviu Dragnea şi echipa  sa de la Guvern, intenţionează  să pompeze  importante  sume de  la buget pentru finanţarea  activităţilor ICR  şi a altor instituţii cu rol de  ambasador în  rândurile  românilor  de peste  hotare, iar  Georgică Severin  este  văzut ca  omul potrivit pentru aşa ceva.

A inceput caderea lui Dragnea. Va reusi sa pastreze puterea in PSD?

Între   timp, pentru a atenua pilula  amară încasată de   Tăriceanu,  Grindeanu l-a numit  secretar de stat în Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social pe Vicenţiu Irimie . Până în anul 2007 a fost membru PSD, când a trecut la PDL, partid care l-a susţinut în 2012 pentru obţinerea unui mandat de deputat. La începutul anului 2013, Irimie s-a în scris în PC, partid din fuziunea căruia cu PLR, a rezultat ALDE. un alt memebru ALDE, Doru-Octavian Corcheş a fost numit şi el secretar de stat la Ministerul Agriculturii

În schimb,  şefia  Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului a revenit  fostului deputat  PDL, acum social-democrat  cu acte în regulă. Florian-Daniel Geantă.

Bătaia  cea   mare se  dă  la Ministerul Energiei.   Pe motiv  că nu  poate  să-şi îndeplinească atribuţiile  din cauza bolii, Dragnea  face  presiuni pentru shimbarea  lui Toma  Petcu.  Cum Tăriceanu şi  Daniel Chiţoiu rezistă, Dragnea  a trecut la  o altă tactică. L-a pus pe Grindeanu să o  schimbe pe Corina Popescu, ultimul  aşa-zis secretar de stat  tehnocrat.

În locul  ei,  PSD  oscilează între  Andrei Maioreanu şi  Radu Silaghi. Primul este  director general adjunct al Societăţii de Servicii Hidroenergetice Hidroserv SA., iar al doilea  este  chiar preşedintele Hidroserv   şi, mai important, îşi datorează cariera lui Remus Borza, fostul ministru din  domeniu, acum afiliat intereselor ALDE.

Cum  PSD are  deja  un secretar de stat  deja numit la Energie, un al doilea i-ar  oferi  controlul  aproape  absolut  asupra  acestui minister, fără să mai fie nevoie de înlocuirea  lui Petcu, susţin sursele citate, iar  dacă starea de sănătate  a acestuia  se înrăutăţeşte, unul din cei doi mai sus menţionaţi, i-ar putea prelua  locul la recomandarea lui Borza , care are  cuvânt  greu de spus pe lângă Tăriceanu.

SCHIMBĂRI la WhatsApp: Noua funcție introdusă pentru utilizatori

Coaliţia de guvernare  mai trebuie să stabilească şi  persoana care va fi susţinută politic de către  pentru funcţia de viceguvernator BNR, vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu. Dragnea, a precizat, în cursul acestei săptămâni, că viitorul viceguvernator ar trebui să fie propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE. Deocamdată în spaţiul  public este  vehiculat mai mult de presă  decât de mediile social-democrate, numele  fostului consilier personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol, dar  cel mai probabil Dragnea va veni cu o altă propunere, susţin sursele citate.

O altă problemă care  interesează în  special  pe  cei din ALDE este  cea a prefecţilor.  Conducerea ALDE este  nemulţumită de ritmul de melc în care Grindeanu se  ţine de promisiunea  schimbării celor numiţi de  fosta Guvernare Cioloş  şi au de gând  să-i ceară accelerarea  procesului. Deja Grindeanu a  îneţeles  semnalul - a schimbat cinci prefecţi  din funcţii şi alţi  câţiva  subprefecţi, iar  ieri, în şedinţa de  guvern, a numit  doi noi prefecţi pentru judeţele Braşov şi Sibiu, precum şi doi noi subprefecţi pentru Sibiu şi Teleorman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.