Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile de coaliţie pentru formarea noului guvern de la Berlin ar putea începe la jumătatea lui octombrie (vicepreşedintele CDU)

rfi.fr
germania CDU vs SPD

Partidele politice germane ar trebui să stabilească până la mijlocul lunii octombrie cine va lua parte la discuţiile formale de coaliţie, după ce social-democraţii au câştigat la o diferenţă foarte mică alegerile naţionale de duminică, a afirmat joi liderul adjunct al Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, transmite Reuters.

"Până la mijlocul lunii octombrie trebuie să se clarifice în ce direcţie mergem", a declarat pentru postul naţional de radio Deutschlandfunk Jens Spahn, ministru al sănătăţii şi vicepreşedinte al CDU.

Atât SPD, de centru-stânga, cât şi blocul conservator al lui Merkel, care a înregistrat o scădere record la vot, vor avea nevoie de Partidul Liberal Democrat, de centru-dreapta (FDP) şi de Verzii (ecologişti) ca parteneri pentru a obţine o majoritate parlamentară necesară formării unei coaliţii guvernamentale.

Verzii au declarat miercuri că au avut o primă rundă "bună" de discuţii exploratorii cu FDP, deşi aceste două formaţiuni sunt pe poziţii diferite privind alegerea principalului partid căruia să i se alăture ca să formeze o coaliţie. Verzii favorizează o coaliţie în trei cu liberalii şi SPD, în timp ce FDP ar prefera ca cele două partide mai mici să se alăture blocului CDU/CSU al lui Merkel.

Spahn a spus că nu este momentul să se discute dacă Armin Laschet, candidatul conservatorilor la succesiunea lui Merkel, să rămână în funcţie, menţionând că partidul său a fost de acord ca Laschet să conducă discuţiile exploratorii de coaliţie, împreună cu premierul bavarez Markus Soeder.

Pe de altă parte, Jens Spahn a dat vina atât pe gestionarea campaniei electorale, cât şi pe lipsa de unitate a CSU şi CDU pentru înfrângerea electorală suferită. "Trebuie asumat acest lucru. Toţi împărtăşim responsabilitatea", a declarat politicianul german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.