Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile dintre SUA și talibanii afgani înregistrează progrese, conform emisarului american în Afganistan

talibani

Emisarul american însărcinat cu negocierile cu talibanii a salutat sâmbătă ”progrese importante” în vederea găsirii unei soluţii care să pună capăt îndelungatului conflict ce devastează Afganistanul, relatează AFP.

”Întâlnirile de aici au fost mai productive decât în trecut. Am făcut progrese importante cu privire la mize cruciale”, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter reprezentantul special al Statelor Unite pentru reconciliere în Afganistan Zalmay Khalilzad, după şase zile de negocieri cu talibanii în Qatar.

RETRAGERE AMERICANĂ ÎN 18 LUNI

Pe de altă parte, reprezentanţi ai talibanilor afgani şi Washingtonul au finalizat un proiect al unui acord care vrea să pună capăt războiului din Afganistan, au declarat sâmbătă surse apropiate talibanilor pentru Reuters.

Acest text prevede o retragerea a forţelor străine în termen de 18 luni şi un angajament potrivit căruia nici Al-Qaida şi nici gruparea Statul Islamic (SI) nu vor putea folosi Afganistanul ca bază în spatele frontului, au declarat aceste surse.

”În 18 luni, dacă forţele străine pleacă, iar un armistiţiu este implementat, celelalte aspecte ale procesului de pace vor putea să fie puse în aplicare”, a declarat una dintre aceste surse.

Textul prevede de asemenea implementarea unui armistiţiu al cărui calendar rămâne de stabilit, au adăugat ele.

Cele două părţi au negociat, de asemenea, schimburi de prizonieri şi o ridicare a interdicţiilor de călătorie impuse mai multor lideri talibani.

Emisarul american în Afganistan Zalmay Khalilzad, care a partcipat la aceste discuţii, urma să se ducă la Kabul pentru a-l informa pe preşedintele afgan Ashraf Ghani cu rivire la progresele realizate în cursul negocierilor, în Qatar.

Însă Ashraf Ghani ar putea să refuze propunerile, pentru că ele prevăd instalarea unui Guvern provizoriu din care să facă parte talibani.

Desemnarea unui asemenea Guvern s-ar lovi, şi mai mult, de un calendar electoral afgan care prevede organizarea unor alegeri prezidenţiale în iulie.

Şeful statului afgan Ashraf Ghani şi alţi lideri afgani au anunţat că intenţionează să candideze.

Aceste informaţii dezvăluite de surse apropiate mişcării talibane nu au putut să fie confirmate de surse americane, scrie Reuters, care precizează că niciun oficial american nu a fost disponibil imediat să comenteze.

Ultima rundă de negocieri între americani şi talibani a început luni, la Doha, capitala Qatarului. Din delegaţia talibană a făcut parte mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondatorul mişcării.

Ele au avut loc fără ca vreun reprezentant al Guvernului de la Kabul - pe care talibanii îl consideră ilegitim - să participe la ele.

Casa Albă intenţionează, după mai bine de 17 ani de război, să retragă cel puţin 5.000 dintre cei 14.000 de militari americani staţionaţi în prezent în Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.