Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negrescu a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, unde au fost discutate problemele migraţiei şi agendei digitale

Victor Negrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfăşurată la Luxemburg, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Discuţiile miniştrilor pentru afaceri europene s-au axat pe pregătirea Consiliului European din 19 şi 20 octombrie, cu accent pe discutarea proiectului de concluzii care include următoarele tematici: problematica migraţiei, agenda digitală, aspecte privind politica de apărare şi relaţii externe UE. În contextul schimbului de opinii cu privire la pregătirea Consiliului European, ministrul delegat pentru afaceri europene a salutat abordarea cuprinzătoare, în textul concluziilor CE, a măsurilor în domeniul migraţiei, inclusiv din perspectiva necesităţii menţinerii în atenţie a tuturor rutelor de migraţie, arată sursa citată.

Negrescu a subliniat importanţa protejării frontierelor externe ale UE pentru diminuarea presiunii migratorii şi faptul că "România va continua să contribuie substanţial pe acest palier, inclusiv prin sprijinul acordat activităţii Agenţiei Europene de Frontieră şi Pază de Coastă". Oficialul român a mai evidenţiat rolul prioritar pe care cooperarea consolidată cu partenerii externi, ţările de origine şi de tranzit, precum şi cu organizaţiile internaţionale - Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi UNHCR - continuă să îl deţină în abordarea cauzelor profunde ale migraţiei.

În raport cu Agenda digitală, ministrul delegat a exprimat susţinerea României pentru eforturile în vederea definitivării Pieţei Unice Digitale, subliniind necesitatea asigurării instrumentelor adecvate pentru reducerea decalajului digital între statele membre. A reiterat angajamentul pentru susţinerea adoptării cât mai rapide a măsurilor legislative şi non-legislative lansate în contextul Strategiei Pieţei Unice Digitale.

Cu referire la subiectul privind apărarea şi securitatea europeană, ministrul delegat a evidenţiat susţinerea României pentru consolidarea rolului UE în domeniu, evidenţiind importanţa unui proces care să asigure creşterea valorii adăugate a contribuţiei Uniunii în planul securităţii şi apărării şi a coeziunii între statele membre, precum şi necesitatea asigurării complementarităţii UE cu NATO.

Totodată, agenda Consiliului Afaceri Generale a inclus şi un schimb de opinii dedicat dialogului anual privind statul de drept, consacrat evoluţiilor pe această dimensiune în contextul erei digitale şi un dejun de lucru pe tema securităţii cibernetice, cu participarea comisarului european responsabil de problematică, Andrus Ansip.

Ministrul delegat Victor Negrescu a arătat că în era digitală o provocare importantă o reprezintă amploarea fenomenului "fake news" şi impactul acestuia în noul mediu digital şi a subliniat necesitatea creşterii încrederii utilizatorilor în serviciile on-line, prin informarea corespunzătoare a acestora cu privire la drepturi şi asigurarea protecţiei lor sporite pe durata angajării în mediul digital.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii pentru afaceri europene au avut un schimb de opinii pe tema noilor propuneri ale Comisiei Europene în domeniul securităţii cibernetice. În intervenţia sa pe acest subiect, ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanţa economică a Pieţei Unice Digitale şi necesitatea structurării acesteia pe o serie de principii de bază, asigurarea securităţii cibernetice dobândind o semnificaţie sporită, în noul context marcat de provocări multiple pe acest palier. A susţinut importanţa unei abordări holistice a securităţii cibernetice şi întărirea cooperării între statele membre în acest domeniu.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale de la Luxemburg, ministrul delegat Victor Negrescu a avut întrevederi cu omologi din Franţa, Luxemburg, Suedia, Croaţia, Danemarca, Portugalia, Cipru, Polonia, Letonia, Lituania în cadrul cărora au fost abordate teme de actualitate aflate agenda europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.