Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu anunță punctul cheie care va aduce 'victoria totală' a Israelului în Gaza

mid-day.com
netanyahu

Chiar dacă un armistițiu ar "întârzia" ofensiva planificată asupra oraşului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, acesta ar plasa Israelul "la doar câteva săptămâni" de o "victorie totală", a dat asigurări, duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Victoria totală este la îndemâna noastră, nu în câteva luni, ci în câteva săptămâni, când începem operațiunea", a spus liderul israelian într-un interviu pentru postul american CBS.

Rafah este "ultimul bastion" al Hamas în ochii prim-ministrului, hotărât, în ciuda protestelor internaționale, să lanseze acolo o ofensivă terestră pentru a învinge mișcarea islamistă palestiniană și a elibera ostaticii ținuți în Gaza.

Potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de oameni sunt înghesuiţi în acest oraș situat la granița închisă cu Egiptul. "Dacă avem un acord (cu privire la un armistițiu), lupta va fi amânată, dar tot se va întâmpla", a spus el despre ofensivă.

Planul dublu al Israelului

Benjamin Netanyahu a spus că urmează să se întâlnească cu oficialii armatei sale, care trebuie să-i arate "acest plan dublu, un plan de evacuare (a civililor) și un plan de destructurare a batalioanelor rămase" de luptători ai Hamas.

Potrivit unui jurnalist AFP, cel puțin șase raiduri aeriene au fost efectuate deasupra oraşului Rafah sâmbătă seara.

"Există loc" pentru ca civilii "să meargă la nord de Rafah, în zonele în care am încheiat lupta", a spus premierul la CBS.

Referindu-se la negocierile din jurul unui armistițiu din Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, Benjamin Netanyahu a asigurat că "vom obține progresul pe care îl urmăm cu toții" dacă "Hamas revine asupra cerinţelor sale delirante și revine la realitate".

"Toți lucrăm" la acest acord, a insistat el. "Noi îl vrem, eu îl vreau, pentru că vrem să eliberăm ostaticii rămași", dar "nu vă pot spune dacă vom reuși".

Un "teren de înţelegere" a fost găsit în timpul negocierilor recente de la Paris pentru a ajunge la un armistițiu în Gaza, a declarat, duminică, Jake Sullivan, consilier al președintelui american Joe Biden.

Războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de un atac fără precedent al mișcării islamiste în sudul Israelului din 7 octombrie, care a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane, majoritatea civili. Ofensiva israeliană a ucis până acum peste 29.500 de persoane, majoritatea civili, în Gaza.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.