Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Netanyahu îi sfidează în față pe americani: 'Lansăm o ofensivă la Rafah, chiar și fără sprijinul SUA!'

The Times of Israel
Benjamin Natanyahu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a anunţat vineri pe secretarul de stat american că Israelul intenţionează să lanseze o ofensivă la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, chiar dacă SUA nu o vor susţine, informează AFP, informează Agerpres.

"Am spus că nu vom avea posibilitatea de a distruge Hamas fără a intra în Rafah şi fără a elimina batalioanele care mai sunt acolo. I-am spus că eu sper să facem acest lucru cu sprijinul SUA, însă dacă trebuie, o vom face singuri", a declarat Netanyahu după întrevederea sa la Tel Aviv cu responsabilul american.

"I-am spus că apreciez cu adevărat faptul că noi am fost uniţi în războiul împotriva Hamas timp de cinci luni. I-am spus de asemenea că noi recunoaştem necesitatea de a evacua populaţia civilă din zonele de război şi de a răspunde nevoilor umanitare, şi desigur noi lucrăm în această direcţie", a mai spus şeful guvernului israelian.

Benjamin Netanyahu şi Antony Blinken au discutat timp de circa 40 de minute vineri dimineaţa.

 

În afară de urgenţa de a spori ajutorul umanitar în teritoriul palestinian, Blinken urma să someze Israelul să nu lanseze o ofensivă terestră majoră asupra Rafah.

În marele oraş din sudul Fâşiei Gaza sunt acum 1,5 milioane de persoane, potrivit ONU, marea majoritate strămutaţi de războiul declanşat de atacul din 7 octombrie de o amploare fără precedent al mişcării islamiste Hamas asupra teritoriului israelian.

Biden a vorbit cu Netanyahu şi l-a avertizat în privinţa unei ofensive la Rafah

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că o operaţiune militară israeliană la Rafah va adânci anarhia în Gaza, iar cei doi lideri au convenit ca echipe de fiecare parte să se întâlnească la Washington pentru a discuta despre aceasta, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters, informează News.ro.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că cele două ţări vor avea o discuţie cuprinzătoare despre calea de urmat în Gaza, unde o criză umanitară face ravagii după şase luni de lupte. Întâlnirea ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, a spus Sullivan, şi nicio operaţiune Rafah nu va avea loc înainte de aceste discuţii.

"Anarhia domneşte în zonele pe care armata israeliană le-a curăţat, dar nu le-a stabilizat" în Gaza, iar criza umanitară s-ar adânci dacă Israelul ar continua cu o ofensivă la Rafah, a spus Sullivan, rezumând mesajul lui Biden către Netanyahu.

"Am avut multe discuţii la diferite niveluri între militarii noştri, serviciile noastre de informaţii, diplomaţii noştri şi experţii noştri umanitari, dar nu am avut încă ocazia de a avea o discuţie cuprinzătoare, integrată şi strategică", a arătat Sullivan.

Cei doi lideri au avut relaţii din ce în ce mai tensionate în legătură cu Gaza. Sullivan a descris conversaţia ca fiind una concretă, la obiect, ca o discuţie de afaceri, şi a precizat că nu s-a încheiat brusc.

Biden nu a ameninţat că va limita ajutorul american acordat Israelului, a mai precizat consilierul pentru securitate naţională. Însă Biden i-a spus lui Netanyahu că "înainte ca Israelul să se năpustească asupra Rafah", are nevoie mai degrabă de o strategie coerentă pentru Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.