Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neutralitatea nu mai pare o soluție: Cetăţenii din Elveţia susţin apropierea ţării de NATO

spotmedia.ro
elvetia steag

Majoritatea cetăţenilor din Elveţia se pronunţă în favoarea unei apropieri de NATO, o premieră în această ţară cunoscută pentru neutralitatea ei, arată un studiu al Departamentului federal al Apărării.

Documentul arată că susţinerea în rândul populaţiei este de 55%, în creştere cu 10 procente faţă de acum doi ani, iar schimbarea de atitudine este pusă pe seama războiului început de Rusia în Ucraina. Totuşi, doar o treime dintre elveţieni şi-ar dori ca ţara lor să adere la Alianţa

Nord-Atlantică. Deşi nu este membră, Elveţia cooperează cu NATO în cadrul Parteriatului pentru Pace, scrie France-Presse, potrivit Rador.

Maria Zaharova: Berna a abandonat neutralitatea tradițională și s-a pronunţat în sprijinul neonaziștilor

Berna a abandonat neutralitatea tradițională și s-a pronunţat în sprijinul neonaziștilor ucraineni, a scris, în februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram.

"În ciuda a peste două secole de experiență în implementarea politicii de neutralitate externă, după începerea operațiunii militare speciale a Federației Ruse în Ucraina, Berna a abandonat neutralitatea tradițională și s-a pronunţat, fără echivoc, în sprijinul regimul neonazist de la Kiev" - a menționat diplomatul rus. Ca exemplu al unei astfel de linii elvețiene, Zaharova a menţionat aderarea la sancțiunile UE împotriva Moscovei, condamnarea oficială a acțiunilor Federației Ruse, inclusiv în organizațiile internaționale, blocarea unui număr de active ale Rusiei, cetățenilor și organizațiilor sale, precum și "oferirea unei platforme pentru discutarea asistenței financiare acordate Ucrainei la nivel european, inclusiv a variantei confiscării nelegitime" a bunurilor rusești, precum şi pregătirea militarilor ucraineni ai trupelor inginerești, relateaza TASS preluat de Rador.

În plus, purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei a atras atenția asupra inițierii de către Berna a unui nou ajutor financiar pentru regimul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și pentru regimul liderului Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru anul 2023 în valoare de 140 de milioane de franci elvețieni. "Și multe alte lucruri, care la Berna nu sunt considerate drept o abatere de la neutralitate, dar logica sugerează contrariul" - a conchis ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.