Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici instituțiile de învățământ din România nu scapă de furia lui Erdogan

© Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service
Erdogan

România Liberă:

Politica președintelui Turciei de pedepsire a celor considerați vinovați de tentativa de puci din iulie -afectează și copiii turci care studiază în țara noastră. În ultima lună, presiuni puternice, atât dinspre Ambasada Turciei la București, cât și dinspre unii oameni de afaceri turci, au făcut ca zeci de părinți să-și mute copiii din școlile „Lumina“, considerate teroriste de către regimul de la Ankara.
După încercarea eșuată de lovitură de stat din Turcia, clericul musulman Fethulah Gülen a devenit inamicul numărul unu al președintelui Erdogan. Și, deci, al statului turc. Considerat organizatorul puciului eșuat, Gülen este urmărit nu doar personal, ci îi sunt sub lupă toate organizațiile profit sau nonprofit cu care are legături. Și nu doar cele din Turcia, ci de oriunde din lume. În România, de exemplu, ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a identificat ca “güleniste” instituțiile de învățământ a-flate sub titulatura “Lumina”.
Despre acestea, Osman Koray Ertaş a declarat că ar fi finanțate de teroriști. Asta deși este vorba despre instituții de învățământ din România, unde învață aproape 4.000 de elevi, peste 90% fiind români. ”Problemele pentru noi au început din 2013 (după separarea politică dintre Erdogan și Gülen, anterior aliați la guvernare - n.r.). Dar, după 15 iulie anul acesta, presiunile pe părinții turci au ajuns la cote maxime. Însă firma care deține școlile «Lumina» este o societate comercială românească, care are patru acționari români, doi turci și un grec și respectă toate legile statului român. Nu avem nici o filială în afara țării, ne finanțăm doar din taxele de școlarizare. Suntem aici de 22 de ani și niciodată instituțiile «Lumina» nu au făcut ceva împotriva Turciei, României sau a altui stat.”, ne-a declarat Fatih Goktas, directorul general al “Lumina”.
Amenințări cu represalii dinspre apropiații Ambasadei
Faptele, însă, arată că Ambasada Turciei la București a început o campanie de intimidare a părinților turci, atât în presa din Turcia, cât și prin presiuni directe asupra familiilor celor care au copii la “Lumina”. Ambasadorul și consilierul economic al ambasadei au mers personal și au negociat mutarea copiilor la o altă școală privată din București.
Totul la vedere: au publicat pe pagina oficială de Facebook a unei organizații patronate de persoane din interiorul Ambasadei, numită Musiad, detaliile. “Consilierul Comercial al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, domnul Mükerrem Aksoy, a declarat că, după tentativa trădătorilor FETÖ (adepți ai lui Gülen - n.r.), a organizat întâlniri cu oamenii de afaceri turci și ei doresc să-și retragă copiii din școlile facțiunii FETÖ din România. Aceștia au solicitat Biroului Consilierului Comer-cial sprijinul pentru identificarea de şcoli adecvate. Aksoy a menționat că a purtat discuții cu «Mark Twain School», «The London School», «Metropolitana ARC School», şcoli cu calitate educațională înaltă. Aksoy a declarat că s-a obținut înscriere cu taxă redusă pentru oamenii de afaceri care își vor înscrie copiii la aceste școli, de asemenea, predarea de lecții în limba turcă, cât și asigurarea unui meniu fără carne de porc.”, anunțau oficialii turci în presă la începutul lunii august.
În paralel, mai multe conturi de Facebook, unele anonime, au început să transmită mesaje de amenințare și de informare în limba turcă. Acestea au fost postate astfel încât să ajungă la elevii și părinții de la școlile “Lumina”. “Turcia Liberă și Democrată” și “Doruk Erdogan”, două conturi fictive de Facebook, și Musiad, pagina oficială a Asociației Oamenilor de Afaceri şi a Industriaşilor Independenți turci, publicau zilnic mesaje ca următoarele: “Celor care au copiii înscriși la FETÖ li se vor anula pașapoartele, lor și rudelor de gradul I, le vor fi anulate asigurările medicale, sociale și pensia din Turcia, vor fi acuzați de finanțarea terorismului și le vor fi confiscate bunurile”.

Evenimentul Zilei:

Campania prezidenţială pentru Casa Albă a ajuns la un nivel contondent după ultimele dezvăluiri legate de membrii staff-ului campaniei electorale a candidatului republican Donald Trump şi finanţările din Federaţia Rusă. Astfel, conducerea democrată din Camerei Reprezentanţilor a cerut FBI să investigheze dacă legăturile între membrii campaniei lui Donald Trump şi Rusia au de-a face cu recentele atacuri cibernetice la adresa Comitetului Naţional Democrat şi a Comitetului parlamentar de campanie a democraţilor - Democratic Congressional Campaign Committee.
Directorul FBI, James Comey, trebuie să investigheze măsura în care informaţii eventuale transmise de către campania republicană au facilitat atacul cibernetic. Preocuparea este cu atât mai mare cu cât săptămâna aceasta s-au înregistrat atacuri la adresa sistemului electronic de vot. Cererea a fost semnată de Rep. Elijah Cummings, D-Maryland, membru al Comisiei de supraveghere a Reformei Guvernamentale, Rep. John Conyers, D-Michigan, membru al Comisiei Juridice a Camerei; Rep. Eliot Engel, D-New York, membru al Comisiei de Afaceri Externe, şi Rep. Bennie Thompson, D-Mississippi, membru al Comisiei pentru Securitatea Internă.
Scrisoarea, cu profund caracter electoral, notează că „operaţiunile publice şi acoperite ale oficialilor campaniei lui Trump în interesul Rusiei au ridicat serioase întrebări”. Scrisoarea se referă cu precădere la relatări despre legăturile consilierilor lui Trump cu Rusia: Roger Stone a recunoscut că a lucrat şi comunicat anterior cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange; consilierul lui Trump pentru politică externă, Carter Page, a călătorit la Moscova şi a susţinut un discurs critic la adresa SUA şi lt. gen. Michael Flynn, susţinător public al lui Trump, a călătorit la Moscova în decembrie şi a luat masa cu Preşedintele Vladimir Putin. Peste toate, motivul principal al preocupărilor este Paul Manafort, cel care a fost şeful campaniei lui Trump până de curând, şi care şi-a dat demisia după apariţia articolelor ce dezvăluie implicarea sa în acte de corupţie şi lobby în favoarea fostului preşedinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Yanukovich, contract plătit de Rusia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.