Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici nu s-a uscat cerneala pe acordul Rusia-Ucraina, că rușii au și bombardat portul de la Marea Neagră

Twitter
odesa sudul ucraina

Rachete rusești au lovit sâmbătă infrastructura din Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, citată de Reuters. Acest fapt vine după ce vineri a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră. Orașul Odesa are o importanță strategică asta pentru că este oraș-port la Marea Neagră.

Acordul istoric semnat vineri de Moscova și Kiev ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din hub-ul din Odesa, informează Mediafax.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe aplicația Telegram.

Două rachete au lovit infrastructura din port, în timp ce alte două au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, a precizat acesta.

Porturilor ucrainene au fost blocate de către flota rusă din Marea Neagră, de la invazia Moscovei din 24 februarie. Au fost oprite zeci de milioane de tone de cereale și multe nave. Acest lucru a agravat blocajele din lanțul de aprovizionare global și, împreună cu sancțiunile occidentale asupra Rusiei, a alimentat inflația prețurilor la alimente și energie.

Acordul de export de vineri urmărește să evite foametea a zeci de milioane de oameni din țările mai sărace prin injectarea unei cantități mai mari de grâu, ulei de floarea-soarelui, îngrășăminte și alte produse pe piețele mondiale, inclusiv pentru nevoile umanitare, parțial la prețuri mai mici.

Conform planului semnat vineri, oficialii ucraineni vor ghida navele prin canale sigure, traversând apele minate, către trei porturi, inclusiv Odesa, unde vor fi încărcate cu cereale.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criză, acuzând sancțiunile pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente și îngrășăminte și Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale din Marea Neagră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.