Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niciun progres semnificativ la sfârşitul discuţiilor din Kazahstan cu privire la conflictul din Siria

RT
siria casti albe evacuare

Discuţiile de pace de două zile asupra conflictului sirian la care au luat parte Rusia, Iranul şi Turcia s-au încheiat vineri în Kazahstan fără progrese semnificative cu privire la formarea unui comitet constituţional, care ar trebui să găsească o soluţie la conflictul din ţară, relatează France Presse potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat comun publicat la finalul negocierilor, formarea acestui comitet constituţional a fost abordată şi emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir Pedersen, a participat, dar noi discuţii la Geneva vor fi necesare pentru a ajunge la un rezultat.

Emisarul Rusiei pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a declarat joi că "mai multe puncte obscure" încetinesc crearea comitetului constituţional, care ar permite relansarea procesului politic de soluţionare a conflictului.

Iniţiat la începutul anului 2017, procesul de la Astana, capitala Kazahstanului, recent redenumită Nur-Sultan, a eclipsat treptat negocierile sub auspiciile ONU între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţie, care nu au putut găsi o soluţie definitivă pentru a pune capăt unui război ce a făcut peste 370.000 de morţi din 2011.

Procesul are loc la iniţiativa Rusiei şi a Iranului, aliaţii Damascului, în coordonare cu Turcia, care sprijină unele grupări rebele, dar fără implicarea Washingtonului.

Acest proces ilustrează rolul vital al Moscovei, a cărei intervenţie militară în septembrie 2015 a permis regimului lui Bashar al-Assad, aflat pe atunci în dificultate, să schimbe situaţia în favoarea sa.

Ultimele runde de negocieri au dat puţine rezultate şi Rusia pledează asupra formării unui comitet constituţional. Conform planului ONU, acest comitet ar număra 150 de membri: 50 numiţi de putere, 50 de opoziţie şi 50 de Naţiunile Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.