Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, în ziua în care România și-a câștigat independența energetică față de Rusia: Securitatea este esențială

ciuca guvern

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat sâmbătă, la Sofia, unde participă la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a interconectorului de gaz natural Grecia-Bulgaria, că este nevoie de investiţii în ceea ce priveşte interconectivitatea atât între ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi cu ţări din afara acesteia, precum Republica Moldova, Ucraina ori ţări din Balcanii de Vest. „Cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză”; spune Ciucă, dând asigurări că „România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”.

Citește și: Președintele Senatului, anunț major: România a devenit complet independentă de gazele rusești

„Dificultăţile generate de Rusia în aprovizionarea cu gaz au impact nu doar asupra Europei, ci creează turbulenţe asupra pieţelor internaţionale şi produc costuri ridicate, neaşteptate, pentru partenerii noştri din alte părţi ale lumii. Orice pas făcut pentru a creşte pe scară mai largă securitatea energetică a Europei are o conotaţie şi mai puternică astăzi, când sursele de energie sigure, accesibile şi pe care ne putem baza sunt elemente cheie în atingerea scopurilor noastre în ceea ce priveşte recuperarea şi rezilienţa. Trebuie să continuăm să interacţionăm cu partenerii noştri în privinţa creşterii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce priveşte interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele pentru a diversifica şi pentru a acţiona în solidaritate între ţările membre (ale Uniunii Europene – n.r) dar şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaţionalizarea interconectorului Grecia – Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă în discursul ţinut sâmbătă la Sofia.

Acesta precizează că, deşi este un moment de sărbătoare, autorităţile la nivel european trebuie să „rămână realiste” şi să conştientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, în aşa fel încât Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

„Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut să fim şi mai uniţi în eforturile noastre pentru a găsi soluţii pentru a asigura energia necesară iarna aceasta, dar şi pentru viitor, în logica sustenabilităţii şi a protecţiei mediului. Mai mult, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, întrucât va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate din nordul Greciei”, a mai afirmat primul ministru.

Nicolae Ciucă a mai declarat că este nevoie de investiţii pe termen mai lung, deoarece economia europeană are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se doreşte a fi obţinută până în 2050.

„România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”, a conchis premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.