Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, interviu pentru Bloomberg: NATO trebuie să se pregătească pentru o desfășurare de lungă durată în Est

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Ciuca spune că războiul deschide o falie între statele libere și cele autocrate. Premierul a declarat, pentru Bloomberg, că se așteaptă ca România să adere la Schengen în acest an.

Este o "iluzie" să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să revină la starea de dinainte de război imediat după încetarea luptelor din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul pare hotărât să creeze un tampon între el și NATO, a declarat premierul României, potrivit Bloomberg.

Nicolae Ciucă a declarat că invazia Rusiei a redeschis o falie civilizațională asemănătoare Războiului Rece, iar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va trebui să mențină prezența extinsă a trupelor sale la granița estică cel puțin pe termen mediu.

Deși a spus că nu crede că Rusia va ataca o țară NATO - declanșând un conflict deschis - războiul actual a confirmat mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai alianței că președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriile controlate cândva de Uniunea Sovietică.

"Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi", a declarat Ciuca, într-un interviu acordat marți în biroul său din București. "Situația de acum, se pare, recreează acea falie dintre civilizația occidentală și civilizația estică - între țările libere, democratice și regimurile autocratice."

România a devenit o națiune de sprijin de primă linie pentru Ucraina de când Rusia a atacat pe 24 februarie, notează sursa citată.

Frontiera sa de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lungă din UE, iar țara s-a grăbit să reconstruiască liniile de cale ferată și să recondiționeze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene să ocolească ocupația rusă și blocada porturilor de la Marea Neagră. De asemenea, a ajutat peste 1 milion de refugiați care au trecut granița pentru a scăpa de conflict.

Cu toate acestea, se intensifică îngrijorarea că hotărârea țărilor occidentale mai bogate de a menține presiunea asupra Rusiei prin intermediul sancțiunilor și prin continuarea fluxului de arme și de ajutor financiar către Ucraina ar putea scădea pe măsură ce se apropie iarna și fluxurile de gaz rusesc constrânse determină creșterea prețurilor la energie. Potrivit lui Ciuca, presiunea nu trebuie să se clatine.

Dacă rușii "nu vor să se oprească cât mai repede posibil și să negocieze, să găsească o soluție, să recunoască integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, vor face același lucru cu alte țări", a spus el.

Guvernul Ciucă intenționează să ridice ținta de cheltuieli de apărare a României dincolo de pragul minim prescris de NATO, la 2,5% din produsul intern brut. Aproximativ o treime din această sumă va fi destinată achiziționării de arme, inclusiv avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă și drone, a spus el.

„Suntem pregătiți”

Ca urmare a deciziei NATO de a-și consolida prezența trupelor pe flancul său estic, România găzduiește în prezent și un grup de luptă multinațional format din soldați francezi, belgieni și olandezi, precum și un contingent american, ceea ce, potrivit lui Ciucă, subliniază importanța strategică tot mai mare a regiunii Mării Negre.

"Nu este vorba doar de apărare, ci și de securitate alimentară" la nivel global, a spus el. "Este vorba despre o regiune care este, de asemenea, foarte apropiată de regiunea Balcanilor, așa că toate aceste decizii luate pentru a crește descurajarea și apărarea de-a lungul întregului flanc estic sunt foarte binevenite."

Ciuca a mai spus că se așteaptă ca România - după mai mult de un deceniu de așteptare - să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările lungi la granițele României cu alte state UE și ar spori atractivitatea sa pentru investitorii străini. Bruxelles-ul va renunța, de asemenea, la un regim care monitorizează progresele României în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și eliminarea corupției, a declarat el, după ani de critici din partea executivului UE.

"Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen", a spus Ciuca. "Chiar ne așteptăm ca toți ceilalți lideri UE să recunoască tot ceea ce am făcut".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.