DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nicolae Georgescu (PSD): Dacă nu noi, atunci cine să oprească abuzurile la care sunt supuși salariații din România?

arhiva personala
Nicolae Georgescu

Contextul politic și economic cu care se confruntă astăzi România este, cu siguranță, cel mai dificil din ultimele două decenii. Asaltul politicilor neoliberale asupra pieței muncii, pandemia, austeritatea, transferul costurilor crizei și incompetenței guvernanților de astăzi asupra salariaților, în scopul prezervării și maximizării profiturilor angajatorilor, aduc dezechilibre majore și vor extinde nivelul de sărăcie și abuz asupra celor care muncesc.

Abuzurile la adresa angajaților reprezintă un fenomen despre care nu prea se vorbeşte în țara noastră. O simplă căutare pe Google despre angajații din România generează numai date negative, sute de articole despre obligațiile pe care le au și foarte puține date despre drepturile lor, despre abuzurile la care sunt supuși, despre orele suplimentare pe care sunt obligați să le presteze.

Pandemia a agravat și mai mult lucrurile. Potrivit sondajelor, aceasta are un impact puternic asupra modului în care oamenii trăiesc şi muncesc. 5,1% dintre respondenţi susțin că şi-au pierdut permanent locul de muncă din cauza pandemiei de COVID-19 în țara noastră, iar 33,6% dintre români au spus că şi-au pierdut temporar locul de muncă. Am asistat în ultimile luni la desfacerea a sute de mii de contracte de muncă în mod abuziv, iar anchetele jurnalistice despre condițiile de muncă au scos la iveală situații inacceptabile pentru un stat european.

În România guvernată de Iohannis și Orban am avut parte de cele mai șocante dovezi de sclavagism modern cu români de-ai noștri transportați fără reguli, fără distanțare fizică, fără vreo remușcare din partea angajatorilor și guvernanților, în plină stare de urgență, pe plantațiile din Vest. Acest fenoment continuă iar reacția lor, a uzurpatorilor liberali, poate fi rezumată în câteva cuvinte: indiferență, aroganță inactivitate și bâlbe de răsunet.

La toate aceste probleme se adaugă altele, mai puțin grave, dar la fel de importante. O altă categorie care este nevoită să practice telemunca sau munca de acasă, o metodă revoluționară, dar care produce, și ea, la rândul ei, abuzuri din partea angajatorilor, este tratată cu indiferență de autorități.  Legea stipulează clar: „fiecare angajator trebuie să ţină o evidenţă a orelor de muncă prestate zilnic de către salariaţi, pentru a o pune la dispoziţia inspectorilor de muncă în eventualitatea unui control”. Omisiunea de a ţine această evidenţă poate atrage amendarea angajatorului cu până la 3.000 de lei. Numai că liberalii sunt întotdeauna de partea marilor companii,  în niciun caz de partea salariaților. Controalele sunt inexistente și abuzurile se înmulțesc.

La finele lui septembrie, ministrii muncii din Italia și Franța vor discuta situaţia cu partenerii sociali despre drepturile angajaților. În Spania, stat afectat grav de pandemie, ministrul Muncii vizează o reformă în acest sens. Va fi analizat și inclus „dreptul la deconectare” pentru ca niciun patron să nu creadă că dacă angajatul său lucrează de acasă îi este la dispoziţie 24 de ore din 24.

La noi, liberalii nu doar că nu fac nimic, ci îi urăsc pe cei care muncesc. Îi amenință cu sărăcia și cu austeritatea. Nu este nimic nou dacă ne amintim că ei au fost cei care s-au opus întotdeauna majorării salariilor. Acum, nici nu vor să audă de introducerea de noi prevederi privind securitatea salariaților și de reducerea taxelor pentru angajații care muncesc acasă sau în condiții periculoase.

Dar nu vom lăsa lucrurile așa!

Suntem social-democrați, oameni de stânga, aproape de nevoile salariaților și singurii lor reprezentanți în Parlamentul României. Nu mai putem tolera ca România să fie singurul stat membru al Uniunii Europene în care au loc încălcări sistematice ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor, cum se mai întâmplă în state precum Burkina Faso, Tunisia sau Botswana.

Eu, unul,  nu voi tolera niciodată așa ceva. Voi scoate din nou în evidență problemele angajaților din România. În următoarea sesiune parlamentară voi înainta conducerii partidului o cerere privind asumarea impozitului progresiv pe venit și completarea legislației privind protecția muncii. Abuzurile angajatorilor la adresa salariaților trebuie stopate imediat. Noi nu suntem sclavi, iar liberalii nu sunt stăpânii noștri. Toți cei care vă aflați în situația în care vi se încalcă drepturile la locul de muncă, nu ezitați să-mi scrieți. Numai noi putem opri abuzurile!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.