Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc: 2023 trebuie să fie anul schimbărilor reale pentru bolnavii de cancer

Facebook
Nicoleta Pauliuc

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea mai multor legi care vin în sprijinul bolnavilor și supraviețiutorilor de cancer, cere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii, să finanțeze tratamentele oncologice și să reformeze sistemul sanitar. „Anul 2022 a fost cel în care pacienții oncologici au văzut soarele printre nori. Din postura de parlamentar am promovat legislație care să ajute în mod real. Mi-aș dori foarte mult ca 2023 să fie cel al schimbărilor reale”, a declarat Nicoleta Pauliuc la evenimentul organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.

Aceasta a explicat: „Nu este suficient doar să ai legi bune. E ca și cum ai avea o mașină cu motor care nu are nici caroserie și nici roți. Pe lângă legi, avem nevoie de o finanțare care să ofere tratamente moderne și eficiente pacienților, dar și o reformă profundă a sistemului sanitar care să pună în centru pacientul. Fără bani și fără o voință reală de schimbare, pacienții oncologici rămân fără aripi și fără speranță. Mă bucur să văd în sală reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii. Cu dragoste, le spun că mingea se află acum în terenul lor: aşteptăm normele şi aşteptăm finanţarea”.

„Vorbesc zi de zi cu pacienți oncologici. Am nopți întregi de nesomn și de supărare când văd ce bariere nejustificate au în drumul lor sau la ce umilințe sunt supuși pacienții atunci când interacționează cu sistemul. Am să vă dau un sigur exemplu: după ce am decis să-mi spun povestea, am întâlnit o doamnă care a fost diagnosticată cu cancer de pancreas și operată. În 2005. Astăzi, este încă în ring și încă luptă, trăiește, dar, ce să vezi? Sistemul o condamnă încă o dată. Oare cei de la comisia de handicap nu știu că un pancreas odată operat nu mai crește înapoi? Oare cei de la comisia de handicap nu știu că odată un picior amputat nu mai crește? Și culmea, dacă avea tumori inoperabile, această doamnă nu trebuia să meargă permanent la comisia de handicap. Să înțeleg că dacă condamnarea la moarte era, aș spune eu, previzibilă, sistemul îi dădea un handicap permanent? Dar dacă doamna refuză și supraviețuiește, haideți s-o mai umilim un pic și s-o chemăm lunar sau la un anumit interval să vedem dacă-i mai dăm acel ajutor?”, a mai spus senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.