Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc: Măsurile pentru îmbunătățirea localizării persoanelor care utilizează serviciul 112 - un simulacru marca PSD

Inquam Photos
Nicoleta Pauliuc

Senator PNL Nicoleta Pauliuc susține că  la peste două luni de la tragedia din Caracal, care a scos la suprafață putreziciunea unui sistem muribund, modificările legislative inițiate de guvernul PSD menite să conducă la evitarea unei viitoare drame ne arată că PSD nu poate ieși din logica abordării politicianiste nici măcar atunci când este vorba de securitatea cetățenilor.

Proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului care ar trebui să conducă la îmbunătățirea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență nu este altceva decât o nouă încercare de a simula interesul și preocuparea reală a guvernului PSD, măsurile prezentate spre dezbatere fiind superficiale și ineficiente.

Dintre acestea, cele care evidențiază într-o manieră fragrantă abordarea neprofesionistă a problematicii identificării persoanei care apelează serviciul 112 sunt exact cele care ar putea salva, în viitor, viața unui om:

1. Definirea "informației de localizare obținută pe baza echipamentului terminal" ca fiind reprezentată de datele "transmise către administratorul SNUAU de o funcționalitate integrată nativ la nivelul acestui terminal, precum și, acolo unde sunt disponibile, cele generate de o aplicație furnizată de administratorul SNUAU".

- această prevedere scoate complet din ecuație telefoanele mobile care nu au integrat sistemul AML (Advanced Mobile Localisation) sau ELS (Emergency Location Services) sau care nu pot instala aplicația furnizată.

- atât funcționalitatea privind geolocalizarea, cât și aplicația furnizată pot fi utilizate doar pe telefoane mobile moderne.

- în România,  un număr încă mare de persoane utilizează telefoane mobile de generație veche.

2. Introducerea unei prevederi formulate la modul generic potrivit căreia furnizorii de servicii de telefonie mobilă au obligația "de a lua măsurile necesare astfel încât să permită transmiterea, cu prioritate în limita capabilităților tehnice, către administratorul SNUAU, a informației de localizare obținută pe baza echipamentului terminal (...)"

- utilizarea sintagmei "în limita capabilităților" într-un text de lege este o eroare gravă, generată fie de incompetență, fie de intenția de a crea un cadru interpretabil care să exonereze de răspundere pe cei responsabili, în cazul în care sistemul va funcționa deficitar.

Citește și: Avocatul Poporului răbufnește în cazul Caracal: De la Ministerul de Interne nu am primit încă răspuns, este o parte importantă

- lipsa oricăror prevederi care să oblige furnizorii să-și actualizeze infrastructura tehnică, în raport cu noile necesități, golesc de conținut una din cele mai importante modificări

- lipsa oricăror prevederi care să instituie sancțiuni pentru operatorii care nu depun toate eforturile în vederea asigurării cadrului tehnic optim necesar garantează eșecul implementării unor modificări care să contribuie în mod real la evitarea unor viitoare tragedii.

Pentru a înțelege și mai bine ruptura definitivă dintre maniera în care PSD înțelege să gestioneze securitatea românilor și modul în care autoritățile europene abordează problema securității cetățenilor, trebuie subliniat faptul că o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (Hotărârea din 5 septembrie a.c., în cauza C-417/2018) stipulează fără echivoc faptul că localizarea apelantului trebuie să se facă chiar și atunci când telefonul nu are cartelă SIM.

Rezultatul modului în care autoritățile competente au înțeles să aplice această dispoziție este unul singur: actul normativ nu răspunde acestei cerințe!

"Este inadmisibil să vii în fața națiunii, după o asemenea dramă, cu măsuri făcute pe genunchi, pe care să încerci să le treci cu ajutorul unei ordonanțe de urgență guvernamentale, atunci când principalele modificări se aplică începând de anul viitor!

Partidul Național Liberal condamnă cu fermitate maniera superficială de abordare a unui moment atât de important, de care depinde, la propriu, viața oamenilor și solicită imperativ actualei puteri să refuze tentația populismului și a politicianismului distrugător!", potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.