DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nicoleta Pauliuc (PNL): Șeful Armatei nu va mai fi subiect de dispută politică

ziare.ro
Nicoleta Pauliuc

Camera Deputaților a aprobat, astăzi, marți, 24 septembrie 2019, un proiect inițiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit căruia Șeful Armatei este nominalizat înainte cu 3 luni de data numirii și va fi învestit în funcție pe o perioadă de 5 ani.

“Dacă modificările aduse Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale vor intra în vigoare în această formă, propunerea pentru un nou șef al Statului Major al Apărării va fi transmisă președintelui, care este și comandant al Forțelor Armate, cu cel puțin trei luni înainte de începerea mandatului. De asemenea, mandatul  a fost stabilit la cinci ani, fără posibilitatea de prelungire, cu începere de la data de 1 iulie”, a arătat parlamentarul liberal Nicoleta Pauliuc, care este vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.

Senatorul liberal a depus proiectul de lege în perioada în care generalul Ciucă, șeful Statului Major al Apărării în funcție, a fost suspendat în urma unei dispute politice între PSD și Președintele Iohannis: “Am inițiat demersul legislativ la începutul acestui an, când PSD a suspendat conducătorul militar al Armatei chiar în ziua când erau la București Secretarul General al NATO, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate și miniștrii apărării din statele membre UE. Timp de aproape două luni, Armata României a rămas atunci fără conducător, în urma unui demers juridic inițiat chiar de ministrul Apărării Naționale, demers respins ulterior de Curtea de Apel. Prin această lege, va fi exclusă posibilitatea ca șeful Statului Major al Apărării să mai fie subiect de dispută politică”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.

Conform expunerii de motive a inițiativei liberale, tranziția militarilor de la vârful armatelor Aliate se face similar. Liderii militari din Statele Unite ale Americii, din Canada sau Marea Britanie sunt selectați și validați pentru funcțiile pe care le vor ocupa cu mult timp înainte. De asemenea, Liderii militari din Alianța Nord-Atlantică sau din Uniunea Europeană sunt nominalizați din timp pentru funcțiile pe care le vor ocupa la vârful acestor organizații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.