Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc (PNL): Fenomenul Piața Victoriei împlinește doi ani

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam proteste guvern Piata Victoriei

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc susține că, în cei doi de existență a ceea ce ea numește „fenomenul Piața Victoriei”, sute de mii de români au protestat pașnic împotriva guvernării PSD-ALDE, în timp ce autoritățile au trecut de la solidaritate cu manifestanții la violențe împotriva acestora.

În opinia parlamentarului liberal, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, forțele de ordine au folosit disproporționat forța în data de 10 august spre deosebire de protestele anterioare, când ambele părți au găsit alte metode rezolvare a neînțelegerilor: “În 10 august 2018, când cei peste 100.000 de protestatari pașnici au fost bătuți, gazați și împrăștiați cu tunul de apă, peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 70 dintre acestea fiind spitalizate.”

Acest comportament a fost considerat a fi “în total contrast cu manifestările anterioare, când protestatarii au aruncat cu bulgări de zăpadă inofensivi în forțele de ordine, când o fetiță le-a oferit flori jandarmilor, când copiii au venit, împreună cu părinții, să deseneze pe asfaltul Pieței Victoriei”, după cum a arătat Pauliuc.

“Piața Victoriei a încetat să mai fie un loc și a devenit un fenomen, o stare de spirit”, a spus senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, care a prezentat și o cronologie a protestelor din ultimii doi ani.

“În ianuarie 2017, la doar două săptămâni după preluarea puterii de către PSD–ALDE, românii au început protestele de stradă față de intențiile guvernului de a grația unele fapte de corupție și de a dezincrimina abuzul în serviciu. Pașnic, în primele zile au manifestat în jur de 4-5.000 de oameni în București și alte orașe, cu un maxim în 29 ianuarie 2017, când în București au participat circa 50.000 de manifestanți și cam tot atâția în restul țării.

Protestele au luat amploare în februarie 2017, după aprobarea celebrei OUG 13/2017. Adunarea la care au participat cei mai mulți cetățeni a fost duminică, 5 februarie, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara. Oamenii au manifestat pașnic, fără probleme între demonstranți și jandarmi, deși au fost 13 zile consecutive de proteste în Piața Victoriei.

În 27 august 2017, peste 2.000 de oameni au ieșit din nou în Piața Victoriei și în alte orașe din țară pentru a protesta împotriva modificării legilor justiției. Cum bine știm cu toții, fără probleme de ordine publică.

Luna noiembrie a fost din nou marcată de proteste pașnice împotriva așa-zisei „revoluții fiscale”.

Acum un an, în ianuarie, a fost organizat un alt protest, la care au participat, numai în București, peste 60 de mii de persoane, iar alte zeci de mii au protestat în marile orașe din țară.

4 iulie este data când au fost aprobate modificările la Codul penal. Spre seară, peste 3.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Pașnic.

De atunci și până în vara lui 2018 românii au ieșit în piață, au scandat lozinci antiguvernamentale și au protestat pașnic, simțind forțele de ordine ca fiind o prezență necesară, pentru protecția tuturor – protestatari sau guvernanți.

Mitingul diasporei, care a avut loc în 10 august 2018, a strâns peste 100.000 de persoane, care au protestat împotriva guvernării PSD-ALDE. Adunarea a fost marcată de violențe între protestatari și jandarmi. Au fost deschise mai multe dosare penale pentru cercetarea faptelor petrecute atunci. Să sperăm că nu vom aștepta din nou 30 de ani pentru aflarea adevărului, ca și pentru dosarele Revoluției.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.