Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niculae Bădălău spune că acumulările de apă din judeţul Giurgiu trebuie să revină comunităţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
niculae badalau

Preşedintele executiv al PSD, senatorul Niculae Bădălău, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a iniţiat o propunere legislativă prin care acumulările de apă din judeţul Giurgiu, dar şi lacul Morii şi lacul Siseşti din Bucureşti să revină comunităţilor, să fie în administrarea Consiliului Judeţean, respectiv să devină locuri de dezvoltare pentru parcuri sau de agrement pentru bucureşteni. "Vreau să vă spun despre subiectul acela cu lacul, aşa-zisa Belina Giurgiu, cu toate că unii mă sfătuiesc să nu vorbesc despre el. Apele Române au cinci acumulări în Giurgiu, istoria acestor acumulări, lacuri de fapt, vine din trecut, de pe vremea comunistă. Ele niciodată nu au fost proprietatea statului, au fost proprietatea comunităţilor respective, dar odată cu inundaţiile de prin anii '74, guvernul de atunci, Ceauşescu, s-a gândit să modernizeze aceste acumulări pentru a prelua viiturile, aşa spune şi în lege că au atribuţia de a prelua viitura", a declarat Niculae Bădălău, conform Agerpres.

Senatorul PSD spune că acele lacuri de acumulare din zona localităţilor Grădinari, Ogrezeni, din judeţul Giurgiu, mai pot fi folosite şi pentru irigaţii sau piscicultură, iar el a propus un proiect prin care acestea să revină în administrarea comunităţilor, respectiv a Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu. "Scăderea impozitului de la 16 la zece la sută afectează extrem de mult atât comunităţile locale cât şi comunităţile judeţene, de aceea eu m-am gândit ca aceste venituri din administrarea acumulărilor de ape să vină la CJ. O să mă întrebaţi de ce nu le duc la administraţiile locale, dar aceste acumulări sunt pe trei-patru comune administrate şi atunci nu poţi să le împarţi, dar la CJ făcând parteneriate cu localităţile pe raza teritorială în care se află putem să ne creăm posibilitatea de a avea venituri pentru că ele de fapt sunt alea comunităţii, nu ale statului.

Proiectul se referă în a le lăsa în proprietatea statului, dar de a le a administra CJ. Ei, am văzut că acest proiect a născut extrem de multe tensiuni, că vrea Bădălău să-şi ia lac. Nu vreau să-mi iau lac că nu am nevoie de lac, eu nu sunt pescar şi nici nu vreau să pescuiesc, problema e că ele sunt ale comunităţilor locale", a completat Niculae Bădălău.

În final, el a spus că cei care le exploatează acum din punct de vedere piscicol nu mai au contracte şi în acest sens vrea să sesizeze poliţia. "Nu mai sunt contracte începând din vara anului trecut şi cei care în momentul acesta le administrează în contract cu Apele Române, mai bine zis fără contract... E ilegal şi o să fac o sesizare şi poliţiei. (...) Sunt fără contract, adică se fură de la stat, cei care le administrează acum nemaiavând contract sunt nişte hoţi. Cei care ţipau pe la televizor sunt nişte hoţi că fără contract nu mai au voie să scoată de acolo peşte, dar asta trebuie să găsească organele de ordine. Nu vreau să le iau nici eu, nici altcineva, vreau să le administreze judeţul pentru a realiza venituri şi acele venituri să se reinvestească în judeţ. Despre asta e vorba", a mai declarat Niculae Bădălău.

În final, el a spus că proiectul legislativ pe care îl propune în acest sens este mult mai larg, nu se referă doar la acumulările de apă din judeţul Giurgiu, ci se referă şi la la unele lacuri din Bucureşti.

"Proiectul merge înainte, eu sunt convins că în sesiunea asta va fi aprobat, nu numai pentru judeţul Giurgiu, dar şi pentru Bucureşti, unde e o anomalie şi m-am ocupat de lucrul ăsta, unde lacul Morii, lacul Siseşti sunt sub acelaşi statut juridic, proprietatea statului, le administrează Apele Române. Licitaţii nu s-au mai ţinut după 2004. În loc în Bucureşti să creeze parcuri, zone de agrement pentru bucureşteni, e unul care face de acolo nu ştiu ce mare pescărie", a încheiat Niculae Bădălău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.