Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niculae Bădălău spune, la Bruxelles, care sunt prioritățile României : Ne concentrăm acţiunile pe 8 dosare legislative

arhiva personala
Niculae Badalau

Dosarul aferent supravegherii pieţei este o prioritate a Preşedinţiei române a Consiliului UE şi contăm pe sprijinul Parlamentului European pentru finalizarea acestui dosar în actualul ciclu legislativ, a afirmat marţi, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, în Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European (PE - IMCO), potrivit Agerpres.

"Ne vom strădui să menţinem angajamentul politic de succes din partea tuturor părţilor implicate şi să continuăm cooperarea dintre co-legislatori în vederea închiderii dosarului, una dintre priorităţile noastre, în cadrul actualului ciclu legislativ. Prin urmare, ne bazăm pe sprijinul Parlamentului European în finalizarea acestui dosar. Suntem încrezători că finalul negocierilor asupra acestei propuneri legislative importante va fi reprezentat de un rezultat echilibrat, adecvat obiectivelor iniţiale ale Comisiei Europene şi orientat spre viitor. În contextul în care vrem să ne asigurăm că produsele pe care le consumă cetăţenii europeni sunt conforme cu cerinţele Uniunii Europene şi în contextul în care este evident că Piaţa internă implică un control mai bun al produselor provenite din ţările terţe, dosarul aferent supravegherii pieţei este o prioritate a Preşedinţiei noastre. De aceea ne-am propus un ritm susţinut în trialog-urile cu Parlamentul European şi contăm pe sprijinul Parlamentului European pentru finalizarea acestui dosar în actualul ciclu legislative", a declarat Niculae Bădălău.

Citeste si Război total în Senat între oamenii lui Orban și Tăriceanu

Potrivit acestuia, obiectivele preşedinţiei române a consiliului COMPET (Consiliul Competitivitate al Uniunii Europene) vizează finalizarea trialog-urilor cu Parlamentul European pentru 3 dosare legislative, respectiv cele referitoare la Programul privind Piaţa Unică, Platformele online şi Supravegherea pieţei, a afirmat,

"Revenind la acţiunile legislative, sunt conştient de aşteptările din partea Preşedinţiei României legate de finalizarea a cât mai multor dosare în actualul exerciţiu instituţional, context în care este de la sine înţeles că nu vom pune în aplicare principiul 'grăbeşte-te încet'. Prin urmare, ne concentrăm acţiunile pe 8 dosare legislative. Pentru aceste dosare a fost stabilit un calendar cu termene foarte strânse pentru reuniunile grupurilor de lucru ale Consiliului UE, ale reuniunilor tehnice cu Parlamentul European (PE) şi Comisiei Europene şi ale trialog-urilor cu PE. Concret, obiectivele noastre vizează finalizarea trialog-urilor cu PE pentru 3 dosare legislative, respectiv cele referitoare la Programul privind Piaţa Unică, Platformele online şi Supravegherea pieţei", a spus Niculae Bădălău.

El a afirmat că pentru dosarul legislativ care instituie Programul privind Piaţa Unică, abordarea generală parţială a fost obţinută, sub Preşedinţia Austriacă, în cadrul Consiliului UE Competitivitate din data de 29 noiembrie 2018.

"Pe baza acesteia, suntem pregătiţi să începem negocierile cu Parlamentul European. De asemenea, ne vom strădui să ajungem la un acord politic parţial şi, prin urmare, ne bazăm pe sprijinul Parlamentului European. Cu toate că progresul general privind Programul Piaţă internă depinde de negocierile aferente Cadrului Financiar Multianual, sperăm că vom putea începe discuţiile cu Parlamentul European pe dimensiunea sectorială a acestui dosar, cât mai curând posibil", a declarat Niculae Bădălău.

Cu privire la dosarul aferent Platformelor online, Niculae Bădălău a spus că următorul trialog va avea loc pe 28 ianuarie 2019, în mai puţin de o săptămână.

El a reamintit că primul trialog a avut loc în data de 17 ianuarie 2019. Totodată, Niculae Bădălău a menţionat că se urmăreşte adoptarea acordului politic cu Parlamentul European până la finele lunii martie, cel mai târziu aprilie 2019, pentru dosarele legislative referitoare la sprijinul financiar pentru echipamentele de control vamal şi la instituirea programului "Vamă".

"Primul dosar este o prioritate a Preşedinţiei noastre. Obiectivul pe care-l vizăm fiind atingerea acordului politic pe durata Preşedinţiei. Cu toate acestea acordul final pe dosar va fi posibil numai ulterior acordului pe Cadrul financiar multianual. Şi cel de-al doilea dosar legislativ reprezintă o prioritate a Preşedinţiei române şi suntem încrezători în buna colaborare cu Parlamentul European în vederea încheierii unui acord parţial rapid, sub rezerva unui acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. În ceea ce priveşte dosarul legislativ aferent procedurii de notificare în domeniul serviciilor vom urmări adoptarea unui mandat revizuit, bazat pe cea mai recentă propunere de compromis susţinută de o parte semnificativă a statelor membre şi, în funcţie de reacţia Comisiei Europene, vom fi pregătiţi să ne întoarcem la PE pentru un al patrulea trilog", a mai spus ministrul român al Economiei.

Bădălău a precizat, de asemenea, că intenţionează să avanseze cât mai mult cu negocierile referitoare la cele 2 dosare legislative aferente pachetului Noile avantaje pentru consumatori.

"Referitor la propunerea de Directivă privind Modernizarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, în funcţie de avansarea discuţiilor în grupul de lucru, ne dorim să obţinem mandatul în Consiliu în prima parte a lunii februarie şi începerea negocierilor cu Parlamentul European. Apreciez că acţiunile pe care le-am prezentat reliefează susţinerea Preşedinţiei României pentru promovarea Pieţei interne", a afirmat Niculae Bădălău.

De asemenea, el a menţionat că în luna iunie 2019 va fi organizat la Bucureşti Forumului Pieţei interne. În cadrul acestui eveniment vor avea loc dezbateri despre perspectiva Pieţei Interne post-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.