Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan aproape a câștigat alegerile din București

nicusor dan

protest colectivMulte s-au spus despre efectele incendiului de la Colectiv, soldat cu zeci de victime și peste o sută de răniți. A căzut un guvern, într-o singură noapte. Bucureșteni înfuriați au mărșăluit pe străzile Capitalei strigând sloganuri împotriva corupției și incompetenței autorităților.

Capul unui primar de sector s-a rostogolit și el, iar DNA a intrat deja în priză cu privire la un posibil abuz în serviciu al Primăriei sectorului 4. Partidele mari au fost atât de speriate încât nu și-au mai asumat guvernarea și au preferat un paravan format din tehnocrați.

Tragedia petrecută în urmă cu trei săptămâni a fost picătura care a umplut paharul pentru multe din mișmașurile de pe holurile semiobscure ale Puterii: autorizații date cu șpagă, acte semnate de primari ”ca primarul”, indolența funcționarilor și nesimțirea politicienilor care și-au pus în funcție o clientelă hrăpăreață și iresponsabilă.

Incendiul a fost dovada regretabilă că asemenea comportamente provoacă victime. Că o firmă care funcționează fără avize poate fi letală pentru clienții săi. Că, de ce nu, legislația este stufoasă și inaplicabilă, tocmai pentru a permite marje mai mari de manevră pentru șpăgarii de la ghișee și inspectorii adunători de ”sponsorizări”.

Dar toate aceste lucruri se regăsesc în ceea ce Nicușor Dan, acum câțiva ani, un simplu cetățean revoltat, a tot spus și nimeni nu-l auzea. Între timp, vocea lui s-a făcut din ce în ce mai auzită. La localele din 2012, în condițiile unui atotputernic USL, format din două partide mari, acest Don Quijote de pe malul Dâmboviței a obținut un scor de aproape 9%, candidând de unul singur. Dacă ar fi avut un partid atunci, probabil că azi avea un număr de consilieri suficient de mare cât să dicteze politicile la nivelul Capitalei. Dar n-a fost să fie.

La alegerile din vara anului viitor avem un Nicușor Dan mai matur, mai experimentat, cu mai mulți adepți strânși în jurul său și, de data asta, cu un partid în spate, e vorba de USB (Uniunea Slavați Bucureștiul). În plus, incendiul de la Colectiv  le-a arătat bucureștenilor că Dan nu este un alt Moise care predică în pustiu. Vocea sa a început să răzbată pâcla nepăsării. Din ”profet nebun”, Nicușor Dan devine un organizator. Nu are prea mare charismă, nu e niciun lider care să te inspire, dar mesajul lui a început să prindă rădăcini.

Are și avantajul că primarul în funcție, arestat pentru luare de mită, are mari probleme în justiție și, probabil, a simțit că e timpul să se retragă din viața publică.

Istoric, cel puțin dacă ne uităm în ultimii 10 ani, partidele mari mai degrabă au pierdut. Candidații exotici sunt cei care au câștigat. Băsescu, cu un partid de 7% a câștigat capitala în 2000. A recâștigat-o în 2004 pe un val al schimbării, pe care tot el, de unul singur, îl ridicase împotriva mastodontului PSD. Oprescu a câștigat în 2008 fără niciun partid în spate.

În 2016 e rândul lui Nicușor Dan. Astrele s-au cam aliniat pentru o victorie. Cu atât mai mult cu cât azi, Bucureștii sunt lăsați de izbeliște pe mâinile unui obscur interimar pus de UNPR, în vremea când Oprea era pe cai mari și putea cere orice de la PSD și PNL, întrucât ținea un întreg guvern.

Lașitatea partidelor mari, istoria electorală a Capitalei și revelația amară după incendiul de la Colectiv îl fac pe Nicușor Dan favoritul scrutinului municipal, ce se apropie cu pași repezi.

E drept, ar fi fost mai avantajat de două tururi de scrutin, pentru a putea coaliza împotriva unui puternic adversar, oricare va fi fost el, de la PNL sau PSD, toate energiile oamenilor emancipați politic.

Alegerile într-un tur avantajează primarul în funcție, dar noi nu-l mai avem. Să observăm totuși că Oprescu, un independent, a ieșit pe primul loc chiar și în primul tur în 2008. Astea sunt, desigur, calcule teoretice.

Dar, pe lângă astrele favorabile, e bine de știut că până și calculele teoretice îl împing pe candidatul USB în pole position. 

Chiar de va pierde, va pierde la mustață, iar consecința e simplă: nimeni nu va face majoritate în Consiliul Municipal fără Nicușor Dan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.