Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan conduce sănătatea bucureștenilor după principiul de Ferentari: unde merge suta, se duce și mia

Radu Pop
Facebook/ Nicusor Dan
Nicusor Dan

Poveștile despre cum se aruncă banii Primăriei Capitalei, din neglijență, proastă administrație și indiferență managerială, ar putea compune tomuri întregi cu titlul:0 “Risipitorul Nicușor Dan.” Sub conducerea sa, managerii entităților sanitare se conduc după principiul: “unde merge suta, se duce și mia.”

Cazurile risipei de bani de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București ASSMB și de la Spitalul Colentina, când din sută se face mia - fiindcă directorii nu dau de la ei! - sunt sesizate în ultimul Raport de Audit al Curții de Conturi a României.

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, este acuzată de Curtea de Conturi a României că Spitalul Colentina, aflat în subordinea sa, a plătit uluitoarea sumă de 182.324 de lei, ca urmare a unei sentințe judecătorești, în urma unui proces, prin care un pacient, nemulțumit de operația făcută, a cerut costul unei tije metalice, a cimentului din os și a ortezei, în valoare de 3.285 lei și daune morale de 500.000 Euro, pentru a compensa suferința sale și a familiei din care face parte. Plata sumei de 182.324 lei către victimă a fost soluția instanței de judecată.

Dând dovadă de necunoaștere a Legii sănătății, care îi guvernează activitatea, managementul spitalului a solicitat instanței să constate că “angajarea răspunderii sale ar fi inadmisibilă, în condițiile în care medicii nu au fost chemați în instanță de către pacienți,” o chichiță avocățească de doi lei. Evident că magistrații au râs de apărătorii instituției. În Legea sănătății scrie negru pe alb că toate persoanele implicate în actul medical răspund solidar pentru daunele produse. Ca urmare, soluția dată de instanță a fost plata sumei de 182.324 (36.000 Euro) pentru o operație deficitară. Primarul general Nicușor Dan este tras de păr de Curtea de Conturi a României pentru că a admis plata banilor, fără tragerea la răspundere a vinovaților și pentru că nu a încercat să recupereze prejudiciul. Documentul CCR nu specifică perioada în care conducerea Spitalului Colentina a realizat o acțiune de meltean.

Un alt caz, la fel de halucinant, este cel de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București – ASSMB, din cauza proastei administrații. Topicul pare ireal, din filmele cu proști. Direcția de Sănătate Publică – celebrul DSP, cu nume schimbat în RUNOS - din subordinea Ministerului sănătății, a sesizat ASSMB că una dintre angajate ar fi primit un venit necuvenit de 5.760 lei, circa 1.150 Euro. Crezând că tăiatul în carne vie e o operațiune cu dichis iertător, managerul instituției a desfăcut contractul de muncă al inspectorului de specialitate, din Departamentul Resurse Umane. Cel din urmă nu s-a împăcat deloc cu gândul concedierii și a chemat conducerea ASSMB în judecată, cerând firește daune civile. După ani de procese, concediatul și-a refăciut bugetul cu suma de 101.784. Nu se știe din Raportul filialei București a Curții de Conturi când s-a întâmplat isprava. Dar ce e cert e că Nicușor Dan și subordonații săi se fac vinovați de neluarea urmei banilor. Adică n-au pornit cercetări pentru a afla cine se face vinovat de plata acestei sume neprevăzute în buget.

Curtea de Conturi a constatat că sunt peste zece milioane de Euro, plătiți din conturile PMB, ca urmare a unor sentințe definitive, plata penalizărilor și a avocaților angajați, chiar dacă instituția are propriul birou de juriști.

Neglijența managerilor și impasibilitatea lui Nicușor Dan au dus în cele două cazuri la cheltuieli de zeci de mii de Euro pentru o serie de greșeli rămase nepedepsite.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.