Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan și puciul eșuat din PNL (surse)

Inquam Photos
Nicusor Dan

După cum anunțasem deja aici , complicarea situației politice din PNL pare să nu aibă legătură doar cu degringolada partidului si cu perspectiva rocadei premierilor, ci și cu jocurile din București.

În condițiile în care bilanțul edilului general este unul catastrofal, iar contestările la adresa sa vin deja din cele mai variate surse, am apelat la unul dintre cei mai grei "combinatori" din PNL, pentru a ne decodifica jocurile de culise de la cel mai inalt nivel.

Astfel, un lider din garnitura vechilor liberali, care a participat la majoritatea deciziilor din ultimii peste 20 de ani, ne-a arătat că pregătirea unui puci înainte de luna mai, la o reuniune din zona Satu Mare, nu este deloc ceea ce pare, atentia sa căzând nu asupra participanților, ci a oamenilor și intereselor reprezentate de aceștia, adesea în conexiune cu situația din PNL și din Primăria Capitalei. Iar lista e foarte interesantă:

- deputatul Adrian Cozma este un apropiat al lui Vasile Blaga, încă un lider de facto al grupării fostului PD, ce controlează tot mai autoritar politica PNL.

-  Ciprian Ciucu păstrează o aparentă neutralitate în partid, în ciuda relației bune cu cei doi foști competitori, deveniți aliați de idei, Florin Cîțu și Ludovic Orban. Mai mult, deși cei doi au fost afectați de alianța cu USR, actuala conjuctură îi face să aibă același gen de mesaje cu formațiunea fondată de Nicușor Dan, drept pentru care nu e de mirare că primarul sectorului 6 girează în continuare coaliția din Capitală, dintre PNL și USR .

- Robert Sighiartău, devenit mai puțin important după un mandat de secretar general al PNL, nu se bucură de vreo susținere nici măcar în organizația Bistrița, controlată de primarul reședinței de județ, Nelu Turc. Cum deputatul Sighiartău a fost al doilea om în partid pe vremea lui Orban, singura speranță de revenire în prim-plan fiind implicarea într-un demers de forță.

- Adrian Veștea, actual șef de filială în Brașov și președinte al CJ Brașov, este considerat un apropiat al discretului și influentului Iulian Dumitrescu, cel care nu și-ar fi permis participarea la vreun "complot"  dat fiind că deține funcția de prim-vicepreședinte național. Totuși, nu putea rata șansa de a fi corect și direct informat despre discuțiile din Satu Mare. Iar pentru că informațiile se verifică din cel puțin două surse, la reuniunea a participat și senatorul George Stângă, șeful PNL Galați.

- Alin Nica e într-o situație similară, președinte oragnizației PNL și al Consiliului Județean Timiș fiind, cel mai probabil, trimisul Alinei Gorghiu la reuniunea de la Satu Mare.

-  senatorii Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Virgil Guran (Dâmbovița) se află în pierdere de formă, primul și din cauza unor acuzații penale, iar al doilea după decăderea si plecarea lui Ludovic Orban din PNL.

După cum ne-a explicat sursa noastră, toți participanții au ori legături cu Ludovic Orban și echipa sa de la București, ori cu "jucatorii" din PNL/PD, al căror interes este să își ia "partea leului" odată cu anunțata rotativă din luna mai. Iar dacă avem știrile rostogolite în ultimele zile, despre scenariile de lucru dintre PSD și PNL, tabloul este complet.

Or, singura miză comună și nedivergentă a tuturor este Primăria Capitalei, adică poziția lui Nicușor Dan. Viceprimarul din PNL al acestuia provine din fostul PD, apropo de Vasile Blaga. Ciprian Ciucu, la rându-i, mimează opoziția la actualul edil, pentru a nu-și ostiliza numeroșii USR-iști din sectorul 6. Sighiartău a consfințit candidatura actualului edil, ca independent susținut de PNL pentru PMB, în parteneriat cu același Ludovic Orban.

Iată cum o reuniune informală, dedicată aparent chestiunilor interne, devine un centru al intereselor cu miză pentru Nicușor Dan și bucureșteni. Rămâne de văzut dacă presiunea electorală și iminenta scădere a puterii după venirea lui Marcel Ciolacu la Victoria, ar putea da câștig de cauză facțiunii din PNL care vrea îndepărtarea de Nicușor Dan. Asta pentru că inclusiv schimbarea premierilor s-ar putea să depindă de sondajele din Capitală, cătă vreme de aici vin peste o zecime din totalul voturilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.