Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

An de foc pentru București: rămâne Capitala fără primar? (Surse)

Bucuresti
Bucuresti harta

Începutul de an pare să fi agravat tensiunile politice din cel mai mare oraș al țării. Iar 2023 va însemna explozia tuturor problemelor acumulate în ultimele 24 de luni în administrația locală bucureșteană. Iar după cum indică sursele noastre, scaunul actualului edil se clatină din ce în ce mai serios, deși acesta se află abia la jumătatea mandatului. Instabilitatea fotoliului ocupat de Nicușor Dan are cel puțin 3 cauze: cea judiciară, pierderea susținerii politice, echivalând cu irelevanța, și demiterea.

Astfel, surse din formațiunile cu reprezentare în Consiliul General indică o situație fără precedent după 1989. Asta pentru că numărul scandalurilor, conflictelor și eșecurilor administrative avându-l protagonist pe actualul primar general este unul uriaș. În ordinea importanței pentru cetățeni, dar și raportat la promisiunile electorale, ierarhia prezintă proporțiile dezastrului:

1. Termoficarea a fost una dintre temele principale de campanie, iar astăzi bucureștenii constată lipsa apei calde și a căldurii în majoritatea zonelor. Asta în condițiile în care până acum vremea a fost favorabilă. Rămâne de văzut cât se va agrava situația când temperaturile vor scădea simțitor.

2. Urbanismul este, probabil, a doua temă de impact, câtă vreme Capitala nu va mai avea în curând nicio reglementare proprie în acest sens, odată cu iminenta anulare definitivă a Planului Urbanistic General de către instanță și pe fondul suspendării Planurilor Urbanistice Zonale ale Sectoarelor, toate la inițiativa edilului.

3. Mediul este afectat de explozia dezvoltărilor imobiliare din zona metropolitană, mulți bucureșteni preferând să se mute înafara orașului, fapt generator și mai multă aglomerație și mult mai multă poluare.

4. Economia, mediul de afaceri și locurile de muncă vor fi puternic afectate ieșirea de piață a marilor jucători internaționali din domeniul construcțiilor, pentru care blocajul urbanistic echivalează cu imposibilitatea previzionării investițiilor. Rezultatul va însemna scăderea ofertei pe toate segmentele (rezidențial, birouri și depozite), tradusă în explozia prețurilor, falimentul multor mici societăți de pe orizontală, creșterea șomajului și scăderea încasărilor la buget.

5. Legalitatea promovată în discursul civic al lui Nicușor Dan pare serios afectată de întețirea acuzațiilor de abuz în serviciu și de amenzile primite de la diverse instituții ale Statului. Pentru votanții săi, animați de idealuri legitime precum corectitudinea sau transparența, dezamăgirea este evidentă.

6. Instabilitatea politică va fi rezultatul dezicerii tuturor de primarul general, în contextul în care PNL nu va mai putea rezista mult eroziunii electorale din Capitală, iar actuala conducere centrală a USR este istoric separată de fondatorul formațiunii. PSD face permanent jocul la offside față de primii doi, lăsându-i să deconteze coaliția politică din București.

7. Pierderea de viteză a ONG-urilor prietene va însemna și o scădere a capacității de colecta voturi, în vederea unei candidaturi în 2024, situație care va  orienta mulți alegători tradiționali spre alte opțiuni.

Ei bine, în contextul celor enumerate mai sus, surse bine informate susțin că anul 2023 va aduce o surpriză majoră, eliminarea lui Nicușor Dan din viața politică putând veni din oricare dintre cele 3 cauze:

 

A. Complicarea situației judiciare a edilului, fiind de notorietate multitudinea de plângeri penale la adresa lui.

B. Iminența rupturii coaliției PNL-USR, care a girat necondiționat toate demersurile primarului general, și care se vede azi nevoită să suporte costurile politice.

C. Reactivarea, în anul preelectoral, a inițiativei Partidului Umanist Social Liberal de strângere de semnături pentru demiterea șefului PMB.

Întrucât singura necunoscută pe care sursele noastre o au este legată de cronologia acestor scenarii, rămâne de văzut ori când vor acționa instituțiile statului, ori când vor acționa strategii partidelor, pentru a-și maximiza beneficiul electoral sau a-și diminua pagubele, după caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.