DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nikolas Cruz, acuzat de 17 fapte de omor premeditat la liceul din Florida

alerta

Un tânăr orfan, în vârstă de 19 ani, cu un trecut tuluburat şi deţinător al unei puşti de tip AR-15, a fost inculpat joi de 17 capete de omor premeditat, după ce a fost interogat mai multe ore de către autorităţi ale statului şi federale, în urma celui mai sângeros atac armat comis într-o şacoală americană în ultimii cinci ani, relatează The Associated Press.

Paisprezece răniţi au fost spitalizaţi, în timp ce erau recuperate corpuri dinăuntrul şi din afara Liceului Marjory Stoneman Douglas.

Nikolas Cruz, purtând un halat de spital după ce a primit îngrijiri din cauza unor pronbleme de respiraţie, înalt de 1,7 metri şi de aproape 60 de kilograme, a fost reţinut neîncătuşat şi încarcerat.

Un fost coleg de clasă a crezut că aveau să facă alt exerciţiu miercuri după-amiaza, atunci când a răsunat alarma de incendiu, care-i obligă pe elevi să evacueze sălile de curs.

În acel moment, potrivit poliţiei, Cruz - echipat cu o mască de gaze, grenade fumigene şi multiple încărcătoare cu muniţie - a deschis focul cu o puşcă semiatimată, a ucis 17 persoane şi a scos sute de elevi în stradă.

Acesta a fost cel mai sângeros atac armat la o şcoală de la cel de la şcoala elementară din Newtown, în Connecticut, în urmă cu peste cinci ani.

Bilanţul morţilor diferă în funcţie de cum sunt definite aceste atacuri, însă, Everytown For Gun Safety a înregistrat 290 de atacuri armate în America din 2013, iar acest atac este al 18-lea din acest an.

Preşedintele Donald Trump s-a concentrat, în reacţia sa, asupra stării mentale a lui Cruz.

”Atât de multe semne că atacatorul era tulburat mental, inclusiv exmatriculat din cauza unui comportament rău şi schimbător. Vecini şi colegi de clasă ştiau că era o mare problemă. Trebuie raportate întotdeauna asemenea lucruri autorităţilor, iar şi iar!”, a scris joi, pe Twitter, Trump.

Autorităţile nu au oferit imediat precizări despre Cruz sau referitor la mobilul acestuia, limitându-se să spună că a fost dat afară de la liceu, care are aproximativ 3.000 de elevi.

Elevii care îl cunosc îl prezintă drept un adolescent instabil, al cărui comportament ciudat i-a determinat pe unii să pună capăt prieteniei dintre ei.

Mama lui Cruz, Lynda Cruz, a murit de pneumonie pe 1 noiembrie, au anunţat prieteni şi familia, potrivit The Sun Sentinel.

Cruz şi soţul ei, care a murit în urma unui atac de cord în urmă cu mai mulţi ani, l-au adoptat pe Nikolas şi pe fratele lui bilogic, Zachary, după ce cuplul s-a mutat din Long Island, la New York, în comitatul Broward.

Băieţii au fost lăsaţi în grija familiei unui prieten după ce a murit mama lor, a declarat o membră a familiei lor, Barbara Kumbatovich din Long Island.

Nefericit acolo, Nikolas Cruz a cerut să se mute la familia unui prieten, în nord-vestul Broward. Familia a fost de acord, iar Cruz s-a mutat de Thanksgiving.

Potrivit avocatului familiei, care nu le-a dezvăluit identitatea, ei au ştiut că Cruz deţinea un AR-15, însă l-au pus să ţină puşca închisă într-un dulap. Însă el avea cheia.

Jim Lewis a declarat că familia este devastată şi că nu s-a aşteptat la aşa ceva. Ei cooperează cu autorităţile, a precizat avocatul.

Victoria Olvera, o elevă în vârstă de 17 ani de la liceu, a declarat că Cruz a fost exmatriculat din şcoală anul trecut, deoarece s-a bătut cu noul prieten al fostei lui prietene. Ea a spus că el o abuza.

”Cred că toată lumea se gândea că, dacă avea s-o facă cineva, el avea să o facă, el avea să fie”, a declarat ea.

Cruz a fost reţinut fără să opună rezistenţă, la aproximativ o oră după atac, într-o zonă rezidenţială, la aproximativ 1,6 kilometri de liceu. El avea numeroase magazii de muniţie, au anunţat autorităţile.

”Este catastrofal. Într-adevăr, nu am cuvinte”, a declarat şeriful comitatului Broward Scott Israel.

Părinţi îngroziţi au dat fuga şa şcoală, unde au găsit o echipă SWAT, ambulanţe adunate în jurul uriaşului campus şi lucrători în domeniul urgenţelor care păreau să înregijească răniţi pe alei lăturalnice.

Elevi s-au evacuat în şir indian, cu mâinile pe cap, în timp ce ofiţeri îi îndemnau să se grăbească.

Auzind împuşcături puternice atunci când a tras atacatorul, mulţi elevi s-au ascuns sub bănci sau în dulapuri şi au baricadat uşi.

”Eram în colţ, departe de geam”, a declarat Max Charles, un elev care a declarat că a auzit cinci focuri. ”Profesorul a încuiat uşa şi a stins lumina. M-am gândit că aş putea să mor”.

În timp ce ieşea din clădire, a văzut patru elevi şi un profesor morţi. El a spus că s-a simţit uşurat când a ajuns la mama sa.

”Am fost fericit că eram în viaţă”, a declarat Max. ”Ea a plâns când m-a văzut”.

Noah Parness, un elev în vârstă de 17 ani, a declarat că, împreună cu alţi elevi, ieşea încet afară, într-o zonă de exerciţii, când au început să audă pocnete.

”Am văzut un grup de profesori alergând pe scară, iar apoi toată lumea a rupt-o la fugă”, a declarat Parness. ”Eu am sărit un gard”.

Cele mai multe victime au fost în interior, iar altele au fost găsite împuşcate mortal afară, a declarat şeriful.

Senatorul Bill Nelson a declarat pentru CNN că Cruz a scos arma ”pentru ca copiii să iasă din calse în hol”.

”Şi atunci a început carnagiul”, a spus Nelson, preciznd că a fost informat de FBI.

Scena aminteşte atacul de la Newtown, care a şocat un comitat împietrit de regularitatea atacurilor armate la şcoală.

Asaltul de la 14 decembrie 2012 la Şcoala Elementară Sandy Hook s-a soldat cu 26 de morţi - 20 de copii şi şase membri ai personalului. Atacatorul, în vârstă de 20 de ani, care şi-a ucis de asemenea mama, în pat, s-a sinucis.

La scurt timp după atacul de miercuri din Florida, Michael Nembhard stătea în garajul său, într-o înfundătură, când a văzut un băiat într-o cămaşă roşu de Burgundia mergând pe stradă.

Un vehicul de poliţie a oprit imediat, iar poliţişti au ieşit cu armele scoase.

”Tot ceea ce am auzit a fost «La pământ!»”, a declarat Nembhard. El a spus că Cruz s-a culcat la pământ, aşa cum i s-a spus.

Liceul rămâne închis restul săptămânii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.