Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Nimeni nu credea că voi mai vorbi vreodată!' - Experiența unui pacient cu diagnostic grav

Radu Pop
Sanador
consultatie medic

Uneori, nu realizăm cât de importante sunt lucrurile simple în viață, cum ar fi vorbitul sau mâncatul, doar când avem probleme de sănătate. Timp de șase luni, Călin nu a putut nici să scoată vreun sunet, nici să guste din mâncarea preferată, iar asta a schimbat totul pentru el.

La 50 de ani, bărbatul a suferit un accident vascular cerebral și un infarct miocardic acut. Totul s-a întâmplat foarte repede, la masa de prânz. Din fericire, fiul său a intervenit rapid și a început să-i facă manevrele de resuscitare. Timp de 40 de minute, acesta a făcut tot posibilul să-și readucă tatăl la viață, în timp ce două ambulanțe se îndreptau spre locație. De aceea, pentru a preîntâmpina astfel de neplăceri, este foarte important să nu neglijăm niciodată controalele medicale periodice. Numai așa se poate descoperi și trata prompt o afecțiune, înainte de instalarea complicațiilor.

După intervenția medicilor, bărbatul a fost transportat la cel mai apropiat spital, unde timp de două săptămâni a fost în comă profundă, la terapie intensivă. Fiind într-o stare gravă, medicii erau rezervați în privința evoluției pacientului, dar Călin a reușit să se trezească din comă. Cu toate acestea, pentru el și familia sa de-abia acum începea o perioadă foarte grea. Din cauza intubației prelungite, Călin a dezvoltat o fistulă esotraheală, un diagnostic grav, care poate duce la complicații severe și, uneori, poate pune în pericol viața pacientului.

Pentru că bărbatul nu putea să vorbească sau să se alimenteze pe cale naturală, familia a luat decizia să caute o soluție și un medic care să îl poată vindeca. Întrucât auziseră de experiența și profesionalismul domnului Prof. Dr. Ioan Cordoș, medic primar chirurgie toracică, la Spitalul Clinic SANADOR, familia a ales să îl ducă pe Călin la dânsul, la o consultație.

„Când pacientul are o intubație orotraheală și mai are și o sondă nazogastrică pentru alimentare sau decomprimarea stomacului, atunci între cele două corpuri dure se produce o necroză, adică putrezirea părții membranoase a traheei și esofagului. În acest fel, apare fistula esotraheală, care reprezintă o comunicare anormală între esofag și trahee. Pericolul cu această fistulă este dat de faptul că atunci când pacientul înghite, conținutul înghițit, în loc să ajungă în întregime în stomac, ajunge parțial și în plămâni, ducând la pneumonii sau alte complicații”, explică Prof. Dr. Ioan Cordoș.

În urma consultației, Prof. Dr. Ioan Cordoș a stabilit că pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală complexă, prin care se putea închide fistula și care implica anumite riscuri, dar care era singura lui șansă la o viață normală. Operația a fost un succes, iar la scurt timp după intervenția chirurgicală Călin a putut vorbi din nou.

„Am avut încredere în această echipă! Vreau să spun că după două zile am putut să mănânc, pot să beau apă și să vorbesc, ceea ce eu nu mai credeam că se poate întâmpla. Mi-am auzit glasul! Nimeni nu mai credea că voi mai vorbi vreodată, dar uite că s-a întâmplat. Ar fi prea puțin să spun tot ce simt pentru această echipă de medici. Tot ce este mai bun și mai frumos pe această lume se regăsește în această echipă de oameni care lucrează la SANADOR”, povestește, emoționat, Călin.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni traheo-bronho-pulmonare, ale peretelui toracic și ale organelor mediastinale pot beneficia de un diagnostic avansat și de un plan de tratament personalizat. Echipa de chirurgie toracică de la SANADOR este alcătuită din medici de prestigiu, cu o vastă experiență în intervenții avansate. De asemenea, în funcție de gradul de complexitate al cazului, la SANADOR se formează echipe multidisciplinare, care includ și medici din alte specializări, precum chirurgie cardiovasculară, chirurgie oncologică sau chirurgie plastică. Apoi, ori de câte ori este posibil, medicii sunt adepții intervențiilor cu un grad redus de invazivitate și cu multiple  avantaje pentru pacienți: risc scăzut de complicații, spitalizare redusă și recuperare mai rapidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.