Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nistor Călin, șeful interimar al DNA, anunță marfă nouă: 'Încet, încet situaţia se va debloca'

Inquam Photos / Octav Ganea
Calin Nistor

Procurorul-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Nistor Călin, a admis joi că au existat şi erori în activitatea procurorilor anticorupţie, dar a afirmat că, în ansamblu, instituţia "şi-a îndeplinit menirea".

"Noi nu putem nega că au existat greşeli individuale săvârşite de procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de anumiţi procurori. Acele erori, greşeli, abuzuri, cum vrem să le spunem, (...) au fost identificate măsuri care ţin de competenţa procurorului-şef, s-au luat în cele mai multe cazuri. (...) S-au făcut şi erori, dar în mod concret DNA cred că şi-a îndeplinit menirea şi obiectivul general", a spus Nistor Călin în cadrul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei, informează agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis a decretat! Fotograful său a fost decorat

El a precizat că ar fi benefică o modificare legislativă care să permită formarea unor echipe comune între structuri în cazul dosarelor complexe.

"În cazul cauzelor complexe care ar putea fi investigate de structuri diferite - şi mă refer la DNA, DIICOT sau altă structură, cadrul normativ actual permite crearea unei echipe comune de anchetă tocmai în activităţi derulate cu parteneri externi. Cred că o modificare legislativă benefică ar fi şi existenţa unei echipe comune DNA-DIICOT, DNA-Parchet General sau o altă structură de parchet şi actele întocmite de acea echipă comună de anchetă pot fi folosite în cauzele structurilor", a declarat procurorul.

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`!

Întrebat de membrii comisiei care sunt cauzele scăderii "dramatice" a sesizărilor formulate de organele de constatare, Nistor Călin a răspuns: "Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate, Poliţiei Române şi alte instituţii care pot asigura şi au obligaţia prin lege să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie şi cred eu că încet, încet situaţia se va debloca. De altfel, omisiunea sesizării organelor judiciare este infracţiune în condiţiile în care au constatat astfel de situaţii şi nu au sesizat. Vom încerca..., deşi termenul de 'protocol' este cumva sancţionat la nivel public la acest moment, unde e cazul şi trebuie întocmit un protocol de cooperare, deşi legea permite cooperarea, vom face şi astfel de acte".

Candidaţii care au îndeplinit condiţiile de participare la selecţia pentru numirea procurorului-şef al DNA au susţinut, joi, interviurile la Ministerul Justiţiei. Este vorba despre Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Nistor Călin.

Citește și: Olguța Vasilescu mută tunurile pe Guvernul Orban: ‘Ca să știți pentru cine se bate PNL’

Ionuţ Botnaru, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care îndeplinise la rândul său condiţiile de participare la interviu, şi-a retras candidatura.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie.

Citește și: Acuze la adresa lui Marcel Vela: Nu există resurse alocate în acest scop .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.