Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nivelul mării a crescut din cauza topirii calotei glaciare, în trecut, de 10 ori mai rapidă decât cea actuală

ZiareLive.ro
era glaciara

O topire a calotelor glaciare care s-a produs în trecutul Terrei ar fi putut să determine o creştere a nivelului mării de 10 ori mai rapidă decât cea actuală, potrivit unui studiu britanic publicat joi, care conţine numeroase "indicii esenţiale" despre efectele provocate de încălzirea climei, informează AFP.

Nivelul mării ar putea să crească cu un metru sau chiar cu doi metri, potrivit estimărilor, până la sfârşitul secolului al XXI-lea, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu, ieșire-fulger: ‘Este momentul ca demnitari Voiculescu și Turcan, care au sfidat regulile impuse tuturor cetățenilor obișnuiți, să zboare din funcții!’

Autorii studiului, coordonaţi de cercetătorii de la Universitatea Durham, s-au bazat pe măsurători geologice ale nivelului mării din trecutul planetei noastre pentru a estima că nivelurile au crescut cu 3,6 metri pe secol într-un interval de 500 de ani la sfârşitul ultimei perioade glaciare, în urmă cu circa 14.600 de ani.

Autorii au constatat, totodată, că acea creştere a nivelului mării cu 18 metri ar fi putut să provină în principal din topirea calotelor glaciare din emisfera nordică, nu a gheţurilor din Antarctica, aşa cum s-a crezut până acum.

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Nu o să dăm nimănui un premiu pentru că se vaccinează. Suntem în stare de război cu acest virus’

Autorii consideră că studiul lor ar putea să ofere "indicii esenţiale" despre impactul pe care ar putea să îl aibă schimbările climatice, fenomen ce provoacă o creştere a nivelului mării.

"Am constatat că cea mai mare parte din creşterea rapidă a nivelului mării s-a datorat topirii calotelor glaciare din America de Nord şi din Scandinavia, cu o contribuţie uimitor de slabă a Antarcticii", a explicat o coautoare a studiului, Pippa Whitehouse, profesoară la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Durham.

Citește și: Claudiu Năsui, ieșire în ‘ritm de dans’: ‘Un pas înainte, doi pași înapoi în lupta contra birocrației’

"Următoarea mare întrebare este de a determina ce anume a declanşat topirea gheţii şi ce impact a avut afluxul masiv de apă asupra curentelor oceanice din Atlanticul de Nord. Aceste aspecte ne preocupă mult astăzi - orice perturbare a Gulf Stream, de exemplu, din cauza topirii calotei glaciare din Groenlanda, va avea consecinţe importante asupra climatului britanic", a subliniat Pippa Whitehouse.

Fenomenul de creştere a nivelului mării care a durat cinci secole, comparabil cu topirea unei calote glaciare de două ori mai mare decât Groenlanda, a determinat inundarea unor vaste zone de uscat şi o perturbaţie a circulaţiei oceanice, cu efecte în serie asupra climatului mondial, au explicat autorii studiului.

Citește și: Florin Cîțu: ‘Cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiștilor de la Cantacuzino este să îi lase să își facă treaba, să nu îi încurce cu decizii politice’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.