Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NN Pensii spune că banii celor 2 milioane de români nu mai erau în acțiunile Wirecard de la începutul lui mai

nn pensii

Acţiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai, iar evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor, potrivit unui comunicat de presă al companiei, potrivit Agerpres.

"În cazul particular al companiei Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului, decizia de a investi în această acţiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România şi a reflectat principiile menţionate mai sus. Precizăm că acţiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai şi subliniem că evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor.

În ceea ce priveşte activitatea de comunicare şi raportare, aceasta reflectă toate normele existente şi principiile generale de transparenţă", se spune în comunicat.

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

NN Pensii menţionează că performanţa unui fond de pensii trebuie analizată în ansamblul portofoliului şi pe o perioadă relevantă, pensiile private fiind un instrument de economisire pe termen lung.

NN Pensii a publicat joi un mesaj de la pentru participanţii la Pilonul II. În acesta compania a făcut o serie de precizări ca urmare a apariţiilor media recente referitoare la modul în care investesc fondurile de pensii administrate privat şi, în particular, la activitatea de investiţii a NN Pensii.

"Activăm pe piaţa pensiilor administrate privat încă de la apariţia acesteia, în prezent administrăm economiile pentru pensie pentru peste 2 milioane de participanţi şi, în numele acestora, investim responsabil, în baza prevederilor legale. Principiile noastre de investiţii sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acţiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică şi sectorială, care asigură distribuţia riscului la nivelul portofoliului", se spune în comunicat.

Ca parte a administrării active a portofoliului, NN Pensii precizează că monitorizează constant evoluţia pieţelor financiare şi a companiilor în care fondul deţine acţiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set complex de indicatori financiari şi non-financiari. De asemenea, compania reprezintă interesele participanţilor în adunările generale ale acţionarilor, promovând cele mai bune practici de guvernanţă corporativă.

Citește și: El este noul director interimar al Unifarm! A picat examenul cu 5,50

"De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, fondul de pensii obligatorii administrat de NN Pensii a avut deţineri în zeci de companii listate, locale şi internaţionale. La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de acţiuni era investit în companii româneşti. Investiţiile pe bursele externe asigură respectarea principiilor de diversificare şi sunt determinate şi de constrângerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la Bucureşti. Plasamentele în acţiuni, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflaţie de la lansare până în prezent, potrivit calculelor NN, în beneficiul celor peste 2 milioane de participanţi", se arată în document.

Ca parte a strategiei de investiţii pe bursele externe, NN Pensii precizează că urmăreşte sectoare economice cu potenţial semnificativ de creştere, care nu sunt reprezentate la bursa locală. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilităţii respectivei acţiuni.

Grupul german Wirecard a solicitat joi iniţierea procedurilor de insolvenţă, după ce a dezvăluit "o gaură financiară" de 2,1 miliarde de dolari în conturile sale, devenind primul membru din indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt care iese din afaceri, transmite Reuters.

Înainte de apariţia ştirii, acţiunile companiei de plăţi au fost suspendate de la tranzacţionare. Titlurile au scăzut cu aproape 90% după ce săptămâna trecută firma de audit EY a refuzat să semneze conturile pe 2019, ceea ce a dus la demisia directorului general Markus Braun.

Noua conducere a decis să solicite insolvenţa la Tribunalul din Munchen "din cauza gradului ridicat de îndatorare şi a insolvenţei iminente", se arată în comunicatul Wirecard.

Compania va analiza dacă va iniţia procedurilor de insolvenţă pentru subsidiarele sale.

Compania din domeniul tehnologiei financiare (fintech) a intrat în colaps la mai puţin de doi ani de când a reuşit să fie inclusă în prestigiosul indice al celor mai importante 30 de companii din Germania. În perioada sa de gloria era evaluată la 28 de miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.