Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Noapte de haos în Israel - Președintele cere oprirea reformei judiciare, după ce demiterea ministrului Apărării a scos zeci de mii de oameni în stradă

thejewishnews.com
Presedinte Israel Isaac Herzog

Președintele israelian Isaac Herzog a îndemnat luni guvernul să oprească revizuirea judiciară aspru contestată, la o zi după ce premierul Benjamin Netanyahu și-a demis ministrul apărării pentru că s-a opus acestei măsuri, ceea ce a declanșat proteste de stradă în masă.

"De dragul unității poporului israelian, de dragul responsabilității, vă cer să opriți imediat procesul legislativ", a declarat Herzog pe Twitter.

Ministrul Apărării, demis după un apel similar

Avertismentul din partea șefului de stat, care se presupune că se află deasupra politicii și a cărui funcție este în mare parte ceremonială, a subliniat alarma pe care au provocat-o diviziunile provocate de propuneri. Acesta a urmat unei nopți dramatice de proteste în orașele din Israel, zeci de mii de oameni ieșind pe străzi după anunțul lui Netanyahu că l-a demis pe ministrul apărării Yoav Gallant.

Cu o zi înainte, Gallant a făcut un apel televizat pentru ca guvernul să oprească revizuirea legislației sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a deschis-o în societatea israeliană afectează armata și amenință securitatea națională.

La trei luni după ce a preluat puterea ca unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria țării, înlăturarea lui Gallant a aruncat coaliția național-religioasă a lui Netanyahu în criză, în timpul unei urgențe de securitate tot mai mari în Cisiordania.

Ce presupune reforma judiciară

Revizuirea sistemului judiciar, care ar oferi executivului controlul asupra numirii judecătorilor la Curtea Supremă și ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătorești pe baza unei majorități parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de câteva săptămâni.

În timp ce guvernul susține că revizuirea este necesară pentru a ține în frâu judecătorii activiști și pentru a stabili un echilibru adecvat între guvernul ales și sistemul judiciar, opozanții o consideră o subminare a controalelor și echilibrelor legale și o amenințare la adresa democrației israeliene.

Netanyahu, judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, a promis până acum că va continua proiectul, iar o parte centrală a pachetului de revizuire, un proiect de lege care ar înăspri controlul politic asupra numirilor judiciare, urmează să fie ratificat în parlament în această săptămână.

El este așteptat să facă o declarație în cursul zilei de luni.

Pe lângă faptul că a atras opoziția mediului de afaceri, proiectul a provocat alarmă în rândul aliaților Israelului. Statele Unite s-au declarat profund îngrijorate de evenimentele de duminică și au văzut o nevoie urgentă de compromis, reiterând în același timp apelurile la protejarea valorilor democratice.

Proteste și în fața casei lui Netanyahu

Protestatarii din Tel Aviv au blocat o autostradă şi au făcut în mai multe locuri foc cu lemne.

De asemenea, au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţie în exteriorul reşedinţei private a lui Netanyahu, la Ierusalim. Forţele de ordine au folosit un tun cu apă.

Au avut loc proteste şi în alte oraşe, cum ar fi Beer Sheva şi Haifa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.