DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Noaptea Muzeelor în Capitală: 54 de muzee și organizații culturale, deschise publicului

AGERPRES
noaptea muzeelor muzeu

Oferta de evenimente pentru cea de a 13-a ediție a Nopții Muzeelor în Capitală este bogată, 54 de muzee și organizații culturale așteptând vizitatorii începând de sâmbătă seara.

Bucureștenii sunt așteptați, până duminică, la orele 05,00, cu o gamă variată de evenimente culturale, de la spectacole de teatru, concerte, vizite ghidate, expoziții temporare, lansări de carte sau mese rotunde.

Serviciile în PSD!? Se anunță furtuna!... zilele premierului par numărate

Potrivit organizatorilor, pentru posesorii de smartphone, Noaptea Muzeelor va fi mai interesantă prin intermediul aplicației Questo care lansează trei trasee deosebite pentru acest eveniment. Vizitatorii sunt îndemnați să descopere trei obiective interesante prin intermediul indiciilor și al unei povești virtuale incitante: Cimitirul Bellu, Muzeul Aviației și Casa Memorială Tudor Arghezi. Questo e disponibil gratuit pe link-ul questoapp.com/download-app/.

* În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană, Spațiile istorice ale fostului Palat Regal, iar la Muzeul Colecțiilor de Artă — Expoziția "Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare". Accesul este gratuit în intervalul orar 19,00 — 05,00.

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îi invită pe vizitatori să participe la un eveniment complex denumit "Urme în timp". Manifestările încep la ora 16,30, cu lansarea cărții "Originea speciilor", autor Charles Darwin, și continuă, de la ora 17,00, cu vernisajul expoziției temporare "Urme în timp". Participarea la cele două evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe email info@antipa.ro, în limita a 100 de locuri.

De la ora 18,00, în diferite spații ale muzeului, vor avea loc masa rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății; vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului; proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World; colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu, iar de la ora 22,00 interceptarea liliecilor din grădina Muzeului "Antipa" cu ajutorul detectorului de ultrasunete.

Organizatorii precizează că demonstrațiile realizate de cercetătorii muzeului se vor face numai în condiții meteo favorabile.

Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" va fi deschis în intervalul orar 16,30 — 00,00.

Muzeul Național Cotroceni propune spre vizitare, în intervalul orar 19,00 — 24,00, saloanele regale de la etajul I; expoziția "Culorile marțialității: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război"; expoziția "Iași, oraș regal"; și expoziția realizată de elevii Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" — "Imaginând Istorii pierdute", care va fi vernisată sâmbătă, la ora 19,00.

De la ora 20,00, vizitatorii vor putea asculta un recital susținut de pianista Eliodora Falan. Pentru acces, persoanele adulte trebuie să prezinte la intrarea în muzeu actul de identitate în original.

Muzeul Național de Geologie își așteaptă vizitatorii la "Noaptea Dinozaurilor — Noapte Magică". Bucureștenii vor putea vizita, în intervalul orar 19,00 — 24,00, — "Grădina Dinozaurilor" — expoziție tematică ce cuprinde replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice; "Lumea cuarțului" — care cuprinde 13 piese principale, piesa centrală fiind un craniu de cuarț, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa; precum și zona de suveniruri. Vizitatorii vor avea acces și la o mini expoziție de bijuterii, cristale, pietre prețioase și semiprețioase.

* La Cimitirul Bellu va fi organizat, de Noaptea Muzeelor, evenimentul "Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) — Un traseu al memoriei".

Vizitatorii vor putea participa, începând cu ora 19,00 până la ora 00,30, la:

—tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției "Simboluri — Istorii ale vieții culturale"; 
—recitalul de jazz susținut de Sofian Miron (ora 20,00); 
—recitalul de muzică clasică al tenorului Liviu Indricău (ora 20,30); 
—vizionarea filmului documentar "Titu Maiorescu și apogeul literaturii române" (ora 21,00); 
—recitalul de muzică instrumentală susținut de cvartetul Cromatic; 
—vizionarea piesei de teatru "Taxi Blues" de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor.

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vizitatorii sunt invitați la o vânătoare de indicii, acompaniată de un concert de jazz, chitară clasică, la o mini-expoziție de cărți de artist și la ateliere de făcut busole, pentru copii.

"Răspunzând întrebărilor și indiciilor propuse de noi veți descoperi hărți și povești despre hărți: de la cea mai veche hartă la cei mai importanți cartografi și multe altele", arată organizatorii.

Programul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi este 18,00 — 01,00.

Muzeul Municipiului București organizează în premieră evenimente speciale în toate cele nouă muzee și case memoriale din structura sa, începând cu ora 18,00, cu acces gratuit.

Casa Filipescu-Cesianu participă anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016.

—Expoziții inedite precum "Mașinile lui Leonardo da Vinci", "Pinacoteca Bucureștiului — un proiect interbelic", "Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?" (deschise la Palatul Suțu), "Frații Minovici — Pionierat medical și univers spiritual" (Muzeul Nicolae Minovici), "Obiecte preistorice din colecția Severeanu" sau "Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi" (Muzeul George Severeanu) oferă o nouă perspectivă culturală și introduc vizitatorul în secretele altor timpuri.

—Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spațiile exterioare ale Palatului Suțu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeului Theodor Aman și Muzeului Nicolae Minovici începând de la ora 21,00 până aproape de miezul nopții. În plus, pasionații de istorie vor asista la evenimente de Reenactment cu Asociația Redescoperă Istoria în curtea Palatului Suțu (18,00 — 24,00).

Casa Filipescu-Cesianu va găzdui în grădină, începând cu ora 20,00, un concert de jazz cu Viorica Pintilie, organizat în colaborare cu UCIMR. Se adaugă concertul de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei (ora 19,00) și, la ora 20,45, spectacolul "Anotimpuri" cu actorii Irina Movilă și Marius Bodochi, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (mansardă).

—La Muzeul ''Victor Babeș'' se desfășoară, începând cu ora 19,00, concertul "Belles Chansons des Boulevards", cu Dan Ardelean (pian) și Diana Tudor (soprană).

Muzeul George Severeanu își întâmpină vizitatorii cu un concert de chitară cu Tudor Anghelescu (ora 19,30) și cu evenimentul "When Violin Meets Guitar" — Horia & Flores (ora 23,00).

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck găzduiește spectacolul "Nocturne", cu actrița Irina Movilă, soprana Mihaela Andrei și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (ora 22,30), apoi, la ora 00,30, un concert de violoncel și chitară cu Adrian Naidin și Adrian Andrei.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" își așteaptă vizitatorii la un concert cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet (ora 22,00).

Muzeul ''Nicolae Minovici'' îi întâmpină pe bucureșteni cu concertul "Clasici la Muzeu", susținut începând cu ora 21,00 de Maria Chifu (fagot), Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian), Ciprian Ghiță (contrabas) — care apoi vor interpreta o "Noapte romantică" (ora 23,00).

* La Arhivele Naționale ale României va putea fi vizitată, în intervalul orar 20,00 — 02,30, expoziția documentară "Campaniile militare din 1917". 

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București îi invită pe bucureșteni, în intervalul 19,00 — 23,00, să "Descopere Aurora Boreală în România". Publicul iubitor de natură, dar și de tehnologie se va bucura, pentru o noapte întreagă, de o experiență reală de vizionare a acestui fenomen rar, dar și de povești interesante sau informații și sfaturi utile din partea lui Alex Conu, fotograf de astronomie, dar și a invitaților săi.

Muzeul Parfumului îi așteaptă pe bucureșteni cu o colecție privată, unicat în România, care reunește peste 6.000 de obiecte și accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanță mondială, dar și sticle autentice românești din diferite perioade.

Opera Comică pentru Copii propune pentru Noaptea Muzeelor, în intervalul orar 20,00 — 01,00, o mini-expoziție a Muzeului Antipa, o expoziție de costume medievale, o cameră de jocuri pentru copii și tururi ghidate în Spatele Cortinei.

Lista celor 54 de muzee participante la Noaptea Muzeelor poate fi descărcată digital de pe site-ul: http://noapteamuzeelor.ro/wp-content/uploads/2017/05/Harta_bucuresti-web.jpg.

Organizatorii Nopții Muzeelor îi îndeamnă pe vizitatori să nu se înghesuie, să aștepte cu calm să viziteze spațiile expoziționale și să respecte întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment și îndrumările personalului care asigură ghidajul.

"Copiii trebuie supravegheați permanent. În cazul unor situații neprevăzute este cel mai bine dacă îți păstrezi calmul. Dacă de pildă apare problema unei pene de curent, poți folosi lanterna telefonului tău. În cazul în care sesizezi o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a altui eveniment deosebit în spațiile vizitate trebuie să anunți imediat personalul muzeului", recomandă organizatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.