Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi acuzaţii ale Poloniei la adresa UE: 'Ne aduce în criză'

Polonia

Integrarea europeană, menită să stimuleze creşterea Poloniei, i-a adus de fapt 'mai multă criză', a estimat joi şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, într-un discurs publicat pe site-ul ministerului său, informează AFP. Principala prioritate a preşedinţiei poloneze a UE, în 2011, 'era 'integritatea europeană, sursă de creştere'. Astăzi, ştim că mai multă Europă înseamnă mai multă criză în Polonia', a declarat Waszczykowski, făcând un bilanţ extrem de critic pentru politica guvernului precedent, al cărui mandat a fost marcat de o creştere economică rapidă, alimentată în mare parte de subvenţii europene.

'A doua prioritate era 'Europa în siguranţă', vizând politica sa energetică. Astăzi, avem nu doar (gazoductul ruso-german care ocoleşte Polonia) Nord Stream, însă în curând va fi construit şi Nord Stream 2', a continuat ministrul polonez al afacerilor externe, în discursul destinat parlamentului, conform Agerpres.

 

'A treia prioritate: 'Europa beneficiara deschiderii' - cunoaştem care este rezultatul astăzi. Trebuia dezvoltat Parteneriatul Estic (apropierea mai multor ţări din fosta URSS de UE) şi politica de vecinătate. Această politică a dus, printre altele, la Maidan (revoltă populară împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici) în Ucraina', a mai spus Waszczykowski.

 

Politica eurosceptică a partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia şi care refuză primirea de refugiaţi pe baza unui sistem de cote, a fost, joi dimineaţa, ţinta unor comentarii critice din partea unui think-tank organizat de Fondation Batory.

 

'PiS este eurosceptic', a explicat unul dintre autorii raportului, Piotr Buras, deoarece el (partidul) consideră că integrarea europeană 'este un proces care se încheie, o utopie care se apropie de sfârşitul său'. Această poziţie 'va duce la marginalizarea Poloniei în structurile lumii occidentale şi mai ales în cadrul UE', atenţionează autorii documentului.

 

Cu toate acestea, conservatorii polonezi 'nu vor să părăsească UE acum, politica lor faţă de UE este defensivă şi un 'Polexit' nu face parte din viziunea lor, ei gândindu-se mai degrabă la un 'Polexit prin default', în urma unui proces de dezintegrare', a adăugat el.

 

Potrivit unui recent sondaj al institutului CBOS, 81% dintre polonezi susţin apartenenţa ţării lor la UE, însă 35% consideră că aceasta limitează prea mult suveranitatea Poloniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.