Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi detalii care pun sub semnul întrebării vaccinul rus Sputnik V: Descoperirile a 15 oameni de ştiinţă din cinci ţări

Sputnik News
sputnik 5 vaccin

Un grup de oameni de ştiinţă a trimis o scrisoare oficială revistei medicale The Lancet în care îşi exprimă îndoiala faţă de fiabilitatea datelor despre testele preliminare ale vaccinului rus ”Sputnik-V” împotriva covid-19, relatează Reuters.

Unul dintre autorii scrisorii, Enrico Bucci, un profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia, declară pentru Reuters că documentul a fost semnat de 15 oameni de ştiinţă din cinci ţări, scrie news.ro.

Citește și: CTP îl desființează pe Nicușor Dan: Va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită

Reuters scrie că nu a văzut scrisoarea, însă consideră că această iniţiativă subliniază cel puţin îngrijorarea tot mai mare a oamenilor de ştiinţă faţă de siguranţa şi eficienţa vaccinului Sputnik V, a cărui folosire a fost aprobată de către Guvernul rus înaintea încheierii testelor complete pe om.

Scrisoarea oficială a fost trimisă luni, la câteva zile după ce un grup şi mai mare de oameni de ştiinţă - din care cei 15 fac parte - a publicat o scrisoare deschisă, adresată redactorului-şef al The Lancet, pe blogul personal al lui Bucci, în urma publicării rezultatelor testelor preliminare ale Institului Gamaleia de la Moscova.

Citește și: O primă victorie pentru Liviu Dragnea în justiție. Judecătorii au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la muncă în penitenciar

Autorii scrisorii deschise anunţă că au descoperit în datele din faza 1/2 tendinţe care par ”extrem de improbabile”, în contextul în care s-au raportat, la diverşi pacienţi, niveluri identice de anticorpi.

Institul Gamaleia, care nu a dorit să comenteze, a respins săptămâna trecută criticile din scrisoarea deschisă, semnată iniţial de 26 de oameni de ştiinţă şi care are în prezent 38 de semnatari.

Citește și: Ciolacu: ‘Facem un ultim apel către organele abilitate să se autosesizeze în cazul domnului Nicușor Dan’

”Rezultatele publicate sunt autentice şi exacte şi au fost examinate de cinci revizori The Lancet”, a declarat într-un comunicat Denis Lugunov, adjunctul directorului institutului rus.

El precizează că institutul a transmis revistei medicale toate datele brute cu privire la rezultatele testelor.

Citește și: Ultim moment! Marcel Ciolacu: ‘Am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri’

Institutul Gamaleia a trimis răspunsuri detaliate întrebărilor adresate în scrisoarea deschisă redactorului-şef al revistei britanice, declara la 10 septembrie, pentru agenţia rusă depresă Interfax, adjunctul ministrului rus al Sănătăţii, Aleksei Kuzneţov.

Un test din faza 3, care implică 40.000 de participanţi, a fost lansat la 26 august.

Citește și: Ludovic Orban, mesaj pentru părinți: ‘La școală copilul este în siguranță, riscul de îmbolnăvire este minim’

Aproximativ 31.000 de persoane s-au înscris deja în studiu, a anunţat ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.