Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dezvăluiri despre atentatele din Franţa: Cine era în spatele teroriştilor

gandul.info
politie Franta

Armele folosite de Amedy Coulibaly în atacul terorist de la magazinul evreiesc din Vincennes, din ianuarie 2015, ar fi trecut prin mâinile lui Claude Hermant, reprezentant al extremei drepte franceze, informează marţi BFMTV şi 20 minutes.

 

Acest membru al extremei drepte, plasat în detenţie provizorie de la sfârşitul lui ianuarie 2015 şi anchetat pentru trafic organizat de arme, a relatat în timpul interogatoriului la care a fost supus de serviciile antiteroriste în decembrie anul trecut că la acea vreme era informator pentru jandarmii secţiei de urmărire din Lille şi că avea drept misiune să cumpere zeci de arme pentru a le revinde. Însă nu exista decât un singur cumpărător, numit Samyr.

 

Armele descoperite în arsenalul teroristului au fost cumpărate printre alte câteva zeci de o societate patronată de concubina lui Hermant, în perioada iulie-noiembrie 2014, conform Agerpres.

 

'Toate livrările de arme făceau obiectul unei autorizaţii şi supravegheri din partea jandarmeriei', le-a explicat Claude Hermant anchetatorilor de la subdirecţia antiteroristă (SDAT), în 15 decembrie 2015, potrivit BFMTV. 'Jandarmii nu şi-au făcut treaba', a confirmat la rândul său iubita presupusului traficant de arme.

 

'În acest gen de trafic, există întotdeauna unul sau mai mulţi intermediari. Claude Hermant nu cunoştea neapărat destinaţia finală a armelor. Aceasta dezvăluie permeabilitatea între diverse medii islamiste şi banditism', indică o sursă citată de La Voix du Nord în mai 2015.

 

Potrivit anchetei, aceste arme 'oarbe' (arme catalogate drept inactive) provenite din Slovacia au trecut pe la un intermediar în Belgia, după care au fost revândute societăţii concubinei lui Hermant. Anchetatorii încearcă să afle în ce fel aceste arme inactive au fost reactivate.

 

Claude Hermant ar fi reactivat în decursul mai multor ani aceste arme expediate în containere spre Anvers sau Rotterdam de o întreprindere slovenă, AFG. De profesie instalator şi având vârsta de 52 de ani, Claude Hermant a avut multă vreme legături cu poliţia secretă şi extrema dreaptă, aminteşte La Voix du Nord.

 

Acest fost membru al poliţiei secrete, cu un fizic de luptător profesionist, a co-organizat un 'marş identitar' la Lille, la care au participat în jur de 500 de militanţi ai extremei drepte, în octombrie 2011. El l-a invitat la manifestaţie pe Serge Ayoub, a cărui mişcare 'A treia cale' a fost dizolvată în 2013.

 

Fost campion de box thailandez, trecut prin PDS, serviciul de securitate al Frontului Naţional (FN) în anii 1990, apoi prin 'Casa flamandă', loc apreciat de membrii extremei drepte, Claude Hermant a fost voluntar într-o legiune croată în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Totodată, el a afirmat că a acţionat în folosul Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE) în Africa, în anii 1990.

 

La Voix du Nord dezvăluie de asemenea mesajele dintre Claude Hermant şi poliţie. 'Clientul meu este un luptător, el nu ar fi acţionat niciodată împotriva intereselor ţării sale', explică avocatul său Maxime Moulin. 'El intenţionează să-şi apere onoarea', a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.