Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dovezi ale procurorilor de la Chișinău în dosarul fostului procuror general. Prejudiciu de peste 45 milioane de euro

Alexandr Stoianoglo

Procuratura Anticorupție vine cu noi detalii în dosarul penal pornit pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit unui comunicat de presă al PA, prejudiciu cauzat de către acesta bugetului public național depășește 869 milioane de lei moldovenești ( 45,188,000 euro).

Sursa citată precizează că Stoianoglo, prin acțiuni unice în istoria Republicii Moldova, a făcut uz de dreptul de a depune demers de eliberare din detenție a lui Veaceslav Platon, neglijând faptul că ultimul pe lângă calitatea de condamnat în procedura de revizuire, deținea statut de inculpat în mai multe cauze penale aflate pe rol în instanțele de judecată în care risca o pedeapsă exclusiv cu închisoarea, conform deschide.md.

„Această eliberare a lui Platon din închisoare i-a permis să părăsească teritoriul Republicii Moldova, în timp ce figura în multiple dosare penale, și i-au permis să rămână un fugar în libertate până în prezent”, precizează Procuratura.

Acuzatorii de stat susțin că materialele cauzei penale conțin mai multe înscrisuri ridicate din biroul de serviciu al lui Stoianoglo din care reiese, că acestuia i se „raporta” fiecare pas al cauzei penale de revizuire a sentinței irevocabile în privința lui Platon.

„Astfel Stoianoglo cunoștea ce se întâmpla în acel dosar și personal conducea acțiunile procurorilor la realizarea procesului de revizuire”, se menționează în comunicat.

La fel, în agendele lui Stoianoglo, administrate în calitate de probe, au fost stabilite multiple mențiuni făcute personal de acesta, conform cărora în zile de sâmbătă, de obicei la ora 15:00, avea programate cu regularitate întrevederi cu Platon, după ședințele pe care le avea cu procurorii ce investigau dosarele în privința lui Platon sau în care era interesat.

„Aceste circumstanțe se probează și prin alte înscrisuri, dar și prin declarațiile martorilor, care urmează a fi audiați în cadrul ședințelor de judecată”, precizează Procuratura.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, au fost administrate probe din care rezultă cu certitudine că înregistrarea soției lui Stoianoglo, Țvetana Kurdova, în calitate de beneficiar efectiv al întreprinderilor din Ucraina controlate efectiv de Platon, a fost efectuată în strictă conformitate cu legislația națională a acesteia, iar plângerile vizând pretinsele abuzuri la înregistrare au fost respinse ca neîntemeiate de organele competente ale Ucrainei, „până la moment soția lui Stoianoglo fiind beneficiar efectiv al acelor întreprinderi”.

„Acest șir de evenimente și probe administrate care demonstrează faptele prejudiciabile incriminate poate fi continuat, însă după cum am menționat supra, justiția urmează să se facă în sălile de judecată, Procuratura evitând de a fi implicată în polemici cu privire la cauzele penale aflate în gestiune și probatoriul administrat”, susțin reprezentanții PA.

Amintim că Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie 2021, fiind bănuit pe mai multe capete de acuzare. Unul dintre dosare a fost trimis, inclusiv, în instanță de judecată. Mai exact, lui Stoianoglo i se impută săvârșirea infracțiunilor de abuz de serviciu, corupere pasivă și falsul în declarații. La fel, Procuratura Anticorupție investighează acțiunile lui Stoianoglo prin prisma săvârșirii infracțiunilor de abuzul de serviciu și îmbogățire ilicită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.