Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi dovezi cu privire la atacurile chimice comise în Siria, înaintate autorităţilor de anchetă în Franţa, Germania şi Suedia

blacknews.ro
siria atac chimic

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au anunţat luni că au depus "dovezi suplimentare" cu privire la atacuri chimice comise în Siria în 2013 şi 2017, imputate regimului Bashar al-Assad, către instituţiile de justiţie din Franţa, Germania şi Suedia care desfăşoară anchete asupra acestui subiect, informează AFP.

"La cinci ani după atacul cu gaz sarin împotriva oraşului Khan Shaykhun, Centrul sirian pentru mass-media şi libertate de exprimare (SCM), Syrian Archive, Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Civil Rights Defenders depun dovezi suplimentare la autorităţile de anchetă şi de urmărire din Germania, Franţa şi Suedia", au anunţat aceste ONG-uri într-un comunicat.

Este vorba despre colectarea de elemente pe teren şi de "discuţii cu martori, victime, transfugi şi colaboratori", precizează organizaţiile nonguvernamentale, potrivit Agerpres.ro.

Pe 4 aprilie 2014, un atac cu gaz sarin împotriva Khan Shaykhun, oraş situat între Damasc şi Alep, a ucis "mai mult de o sută de persoane, dintre care 32 de copii şi 23 de femei", amintesc ONG-urile.

Noile documente depuse se referă şi la un atac din 21 august 2013 din Goutha Orientală, unde mai mult de o mie de persoane, potrivit serviciilor de informaţii americane, au fost ucise cu gaz sarin.

Aceste atacuri fac obiectul unor investigaţii în Germania şi Suedia, unde ONG-uri au depus o plângere în octombrie 2020.

În Franţa, sesizat de SCM, OSJI şi Syrian Archive, departamentul "crime împotriva umanităţii" al tribunalului judiciar din Paris a declanşat o anchetă în aprilie 2021 pentru "crime împotriva umanităţii" şi "crime de război" în legătură cu atacul din 21 august 2013, precum şi cu altele comise în noaptea de 4 spre 5 august 2013 la Adra şi Douma (450 de răniţi) şi în Ghouta Orientală.

Potrivit lui Mazen Darwish, directorul general al SCM citat în comunicat, în condiţiile în care Rusia este suspectată că doreşte să folosească arme chimice în conflictul din Ucraina, comunitatea internaţională trebuie "să trimită un mesaj clar" persoanelor implicate în utilizarea de arme chimice în Siria "că ele vor fi trase la răspundere".

"Eşecul comunităţii internaţionale de a se ridica împotriva dispreţului total faţă de normele internaţionale manifestat de guvernul sirian şi faţă de morţii civili a deschis calea spre noi atrocităţi la scară mare comise de guvern, în Siria şi în alte părţi", a adăugat Aida Samani, juristă a Civil Rights Defenders.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.