Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi evacuări preventive în Columbia - Risc de erupție vulcanică

Storyful Rights Management
etna vulcan eruptie lava

Aproximativ 7.500 de persoane care trăiesc în apropierea vulcanului Nevado del Ruiz din regiunea central-estică a Colombiei vor fi evacuate ca măsură de precauţie, a ordonat miercuri preşedintele ţării, Gustavo Petro, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Vulcanul ameninţă să erupă începând din data de 31 martie.

"Am solicitat (...) accelerarea evacuării preventive a 2.500 de familii", a anunţat preşedintele Gustavo Petro pe contul său de Twitter, dând asigurări că guvernul "gestionează situaţia în mod direct".

În cel mai recent buletin informativ al său, publicat miercuri, Serviciul columbian de geologie a raportat continuarea "activităţii seismice de fragmentare a rocilor în interiorul vulcanului", fiind înregistrate circa 2.600 de cutremure şi, totodată, cea mai mare magnitudine seismică de la începutul monitorizării acestui vulcan, în 1985.

"Seismicitatea rămâne localizată în sectorul de sud-vest al edificiului vulcanic, la o distanţă de crater cuprinsă între 2 şi 4 km", a precizat Serviciul de geologie, care notează că o "coloană de gaze şi/sau cenuşă se ridică la 1.500 de metri deasupra vulcanului".

Starea de alertă este menţinută la nivel "portocaliu". O alertă "roşie" ar însemna o erupţie iminentă şi o evacuare pe scară largă a populaţiei din zonele limitrofe.

Nevado del Ruiz rămâne în memoria columbienilor pentru "Tragedia de la Armero", a doua erupţie vulcanică din secolul al XX-lea prin prisma gravităţii, când aproximativ 25.000 de persoane au murit, în noiembrie 1985, într-o avalanşă de noroi şi cenuşă provocată de o erupţie.

Una dintre victimele acelei erupţii, Omayra Sanchez, în vârstă de 13 ani, rămasă captivă în moloz, într-o zonă acoperită de apă şi materie vulcanică, a murit după trei zile de agonie, în faţa camerelor de filmat. Cazul ei a şocat întreaga lume. Acesta este riscul principal pentru populaţie, avalanşa (numită lahar) de cenuşă, apă şi roci, provocată de topirea gheţii de pe versanţii vulcanului.

Aproape 57.000 de persoane ar putea fi afectate de o erupţie, dintre acestea 14.000 în zonele urbane, potrivit autorităţilor columbiene. Paisprezece municipalităţi sunt expuse în mod special în faţa acestui risc.

Nevado del Ruiz, cu o altitudine de 5.321 de metri, s-a aflat "în activitate eruptivă constantă în ultimii zece ani", cu "evenimente minore", ce au constat "în principal din căderi de cenuşă", potrivit Serviciului de geologie.

Situat în zona centrală a Anzilor Cordilieri şi în interiorul aşa-numitului "Cerc de Foc al Pacificului", Nevado del Ruiz este unul dintre cei 25 de vulcani activi din Columbia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.