Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi gropi de gunoi vor fi amenajate în București

facebook.com
gunoi deseuri

În timp ce depozitul Glina rămâne închis, Primăria București vrea să construiască noi depozite, informează Mediafax. În timp ce depozitul Glina rămâne închis de interese obscure, Primăria București și Ministerul Mediului vor să construiască noi depozite de deșeuri. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a avut în 06.01.2020 o întâlnire de lucru online, cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, cu primari și reprezentanți ai primăriilor din cele șase sectoare ale Bucureștiului – Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și city managerii sectoarelor 4 și 5.

Principalele probleme abordate în cadrul întrunirii de lucru au fost calitatea aerului din București, gestionarea deșeurilor și colaborarea între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Primăria Generală a Capitalei și primăriile de sector.

Citește și: Campania de vaccinare, începută cu stângul. O recunoaște chiar Valeriu Gheorghiță: 'A fost o situație extrem de neplăcută'

Cât privește managementul deșeurilor, participanții la întâlnire au convenit ca în următoarea săptămână să fie organizate echipe mixte de control între comisarii de mediu, reprezentanți ai poliției locale și ai Poliției Române. Acestea vor acționa începând cu 1 februarie 2021 împotriva tuturor celor care depozitează ilegal deșeuri.

Barna Tánczos: „Vom avea echipe de control în fiecare sector în parte. Acestea vor acționa ferm împotriva tuturor celor care vor fi prinși că depozitează ilegal deșeuri și se vor alege, dincolo de amenzi, inclusiv cu confiscarea autoturismului implicat în acțiunea ilegală. Aceste echipe de control, pe care le vom organiza prin colaborarea între Garda Națională de Mediu și reprezentanții poliției locale, vor fi în teren până când toată lumea va înțelege că deșeurile au reguli clare de depozitare și că organele de control urmăresc îndeaproape respectarea legii. În paralel cu aceste acțiuni, PMB împreună cu primăriile de sector vor trebui să se decidă în privința strategiei de dezvoltare de noi platforme de depozitare a deșeurilor în Capitală.”

Amintim faptul că cel mai mare depozit de deșeuri din România, Glina, este închis din data de 18.02.2019 când în urma unor sesizări ale unui ONG și al unei contestații venite din partea unui depozit concurent APM Ilfov a refuzat să emită autorizația integrată de mediu atât pentru stația de sortare din incinta depozitului cât și pentru depozit.

Glina era singurul depozit în care toate cele 400 000 de tone de deșeuri care ajungeau aici din București și județul Ilfov erau sortate înainte de depozitare. Si tot acest depozit a fost prezentat acum 2 ani ca exemplu de bună practică la nivel național de ministerul Mediului care aici a filmat clipurile de conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Citește și: Cum a lăsat Israelul lui Netanyahu lumea în urmă în cursa vaccinurilor: operațiune masivă 27/7 pe STADIOANE; dozele libere, folosite la tineri

„Înainte de a fi închis din interese concurențiale, societatea ECOREC începuse și o investiție într-o stație de compostare în valoare de 2 milioane de euro. Toate memoriile trimise autorităților de către societatea ECOREC prin care au fost sesizate abuzurile la care a fost supusă au rămas fără răspuns.

Anual în zona București Ilfov sunt generate aproximativ 1,2 milioane de tone de deșeuri. Dacă vorbim numai de depozitare, la un tarif de 220 lei + 80 lei taxa de depozitare, rezultă un total de 300 de lei/tonă la care se adaugă TVA. Piața anuală a depozitării deșeurilor în București Ilfov ajunge astfel la 74 de milioane euro.

În lupta pentru acapararea acestei piețe s-a dus și se duc lupte pe toate fronturile, iar dezinformarea, corupția și traficul de influență sunt principalele arme folosite de către cei care au transformat Bucureștiul în cea mai murdară capitală a Europei, un oraș unde interesele financiare nu au putut fi oprite până acum de nici o autoritate de stat.

Material preluat din Revista ECOLOGIC, revista de informare in domeniul protecției mediului si dezvoltării durabile”, relatează Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.