Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi măsuri ale CE pentru combaterea finanţării terorismului

comisia europeana

Monedele virtuale şi cartelele telefonice preplătite ar trebui să fie mai dificil de utilizat în mod anonim, relevă planul prezentat marţi, la Strasbourg, de Comisia Europeană în vederea combaterii surselor de finanţare a terorismului, transmite DPA. Accelerarea luptei contra terorismului a devenit o prioritate la nivelul Uniunii Europene după atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie anul trecut şi soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat aceste atacuri teroriste.

''Trebuie să 'urmărim banii' şi să tăiem resursele pe care aceste grupări le folosesc pentru a-şi realiza crimele odioase. Lovindu-i la buzunare, le reducem capacitatea de a călători, de a cumpăra arme şi explozivi, de a se ascunde în oraşele noastre şi de a-şi răspândi online ura şi teama', a declarat marţi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Cartelele telefonice preplătite, care pot fi cumpărate în Europa de la supermarketuri, tutungerii sau standuri de ziare, ar fi fost utilizate în atentatele de la jumătatea lunii noiembrie din capitala franceză.

De asemenea cartele beneficiază mulţi cetăţeni, inclusiv cei care sunt vulnerabili economic sau excluşi financiar, dar caracterul lor anonim prezintă riscuri. Executivul comunitar va prezenta până la finalul acestui an propuneri pentru sporirea condiţiilor de identificare a celor care achiziţionează cartele telefonice preplătite. De exemplu, înaintea activării unei astfel de cartele ar putea fi obligatorie verificarea identităţii clientului. În plus, Comisia Europeană intenţionează să introducă măsuri de salvgardare suplimentare pentru fluxurile financiare dinspre ţări cu grad ridicat de risc şi atribuţii şi acces la informaţii sporite pentru autorităţile naţionale implicate în identificarea tranzacţiilor financiare suspecte. Propunerile CE vor fi analizate săptămâna viitoare de miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.