Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi pași pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

imperiul roman

O echipă internațională de specialiști a fost prezentă pentru a doua oară în România în cadrul procesului de încrisre a dosarului Frontierele Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, informează Mediafax.

Potrivit Institutului Național al Patrimoniului (INP), în perioada 13-18 noiembrie, o parte a echipei internaționale de specialiști a fost prezentă pentru a doua oară în România, în vederea înțelegerii contextului, stabilirii atributelor cheie, a calităților distinctive și a detaliilor specifice limesului Dacic din perspectiva prezentării publice.

Echipa, însoțită de o delegație formată din membri ai Institutului Național al Patrimoniului și ai Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a desfășurat mai multe consultări cu părțile interesate, întâlnind reprezentanți ai autorităților locale, experți și specialiști care lucrează în localitate, proprietari și alte persoane implicate în administrarea siturilor vizitate, pentru a înțelege nevoile și așteptările acestora în legătură cu limesul Dacic și interpretarea acestuia.

„Eforturile comune, susținute în teritoriu de instituțiile gazdă, vor avea ca rezultat în perioada ce urmează trasarea Cadrului de interpretare și a unor recomandări specifice de implementare a acestuia în contextul mai larg al interpretării patrimoniului cultural în România”, arată reprezentanții INP.

Conform acestora, Frontiera Imperiului Roman – Dacia reprezintă un caz unic, fiind cel mai lung și mai complex sector de frontieră al fostei provincii romane în Europa de astăzi, măsurând peste 1.000 km lungime și fiind amplasat integral la nord de Dunăre.

INP lucrează la realizarea Cadrului de Interpretare pentru limesul Dacic: „Realizat de o echipă internațională de specialiști, Cadrul de Interpretare are ca scop sprijinirea nominalizării pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO prin propunerea unor direcții generale în ceea ce privește interpretarea și prezentarea unitară a siturilor arheologice ce compun Limesul Dacic, precum și în ceea ce privește gestionarea sustenabilă a vizitatorilor. Fiind dezvoltat participativ, prin implicarea comunităților locale, Cadrul de Interpretare își propune plasarea acestora în centrul administrării pe termen lung a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.