Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi reguli pentru denunț, într-un proiect guvernamental

fox.temple.edu
denunt

Denunțul care permite reducerii pedepsei nu se va mai referi la orice infracțiune, prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției.

În prezent, legea prevede că un martor „care a comis o infracțiune gravă” beneficiază de reducerea la jumătate a pedepsei dacă înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății „denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni”.

Proiectul guvernamental permite oricărui martor să facă un denunț, nu doar martorilor care comit infracțiuni grave, însă denunțul se poate referi doar la următoarele infracțiuni: „genocid și infracțiuni contra umanității și infracțiuni de război, infracțiunile contra securității naționale, terorism, omor, infracțiunile privind traficul de droguri, traficul de persoane, traficul de minori, spălarea banilor, falsificarea de monede ori de alte valori, infracțiunile privitoare la nerespectarea regimului armelor, munițiilor, materialelor explozive, nucleare sau al altor materii radioactive, infracțiunile de corupție, precum și orice altă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii al cărei maxim special este de cel puțin 10 an”.

Potrivit propunerii legislative inițiată de MJ, articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 19.

Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, și care a comis o infracțiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2 lit. h) beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

Proiectul integral poate fi consultat aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.