Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi STENOGRAME despre mafia achizițiilor din Timiș

DNA

Încet încet este devoalat tot modul de operare al rețelei de sifonare a banului public prin contracte atribuite doar prin corupția funcționarilor statului. În scandalul în care este implicat șeful CJ Timiș și cel puțin un consilier județean procurorii DNA au descoperit modul mafiot de operare. STIRIPESURSE.RO vă prezintă un nou capitol devoalat de anchetatori:

"La începutul anului 2014, edilul Primăriei comunei Lovrin, Graur Vasile, a fost determinat de către Mihoc Marcel, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Timiş, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii către S.C. Ecomet West S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contract de furnizare produse, producând o pagubă instituţiei, în sumă de 9.922,48 lei, întrucât nu era necesară achiziţionarea unor astfel de produse.
Având în vedere că respectivul contract de furnizare de produse a fost încheiat ca urmare a determinării primarului de către Mihoc Marcel şi nu la iniţiativa Primăriei, ceea ce denotă inexistenţa în realitate a unei necesităţi pentru aceste produse, folosul necuvenit obţinut de Didilă George, persoană ce controlează, în fapt, S.C. Ecomet West S.R.L. constă în atribuirea contractului de achiziţie publică în valoare de  9.922,48 lei.
În schimbul încheierii acestui contract, consilierul judeţean Mihoc Marcel a promis alocarea unor fonduri bugetare suplimentare unităţii administrativ teritoriale, cu ocazia rectificărilor bugetare ulterioare de la nivelul Consiliului Judeţean Timiş, necesare printre altele şi pentru achitarea contractului de furnizare produse în cauză.
S.C. ECOMET WEST S.R.L. nu a evidenţiat în contabilitate şi nu a raportat la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în cadrul ,,Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional - 394", operaţiunea comercială de livrare a produselor către  Primăria comunei Lovrin.
Din analiza extrasului contului deschis de S.C. ECOMET WEST S.R.L., la Trezoreria Sectorului 3 Bucureşti, rezultă că la data de 13.03.2014, Primăria comunei Lovrin a virat suma de 9.922,48 lei, fără a fi precizat numărul facturii fiscale achitate.
Din e-mail-ul expediat la data de 08.08.2014, de către Angyal Dorina, rezultă că Primăria Lovrin a achiziţionat o trusă de scule lăcătuş, o trusă scule electrician, o lanternă cu bec şi o lanternă cu led.
De asemenea tot în considerentul identificării unor instituţii publice care să efectueze achiziţii în modurile menţionate  şi pentru plata cu celeritate a sumelor de bani rezultate din contractele încheiate de către unitățile administrativ teritoriale din județ, Didilă George a apelat la sprijinul celor doi factori de decizie. Relevante în acest sens sunt convorbirile şi comunicările purtate de către Didilă George  cu Bojin Titu şi Mihoc Marcel.
La data de 15.04.2014, ora 20:38, Didilă George i-a solicitat, prin intermediul unui mesaj text lui Bojin Titu sprijinul pentru efectuarea unora dintre plăţi de către primăriile judeţului „… vă rog să mă ajutați cu ce v-am rugat astăzi, că vreau să plec și eu mâine, mai devreme. Aștept să mă sunați.”
În data de 16.04.2014, ora 12:36, revine cu un nou mesaj text cu următorul conţinut „…vă rog să nu uitați cu ce v-am rugat ieri, că vreau sa plec și eu astazi mai devreme și nu vreau să vă suparati și vă rog să mă credeți vă cer asta ca un prieten și nu ca o obligație. Aștept să mă contactați d-stră cât se poate de repede.”
Pentru rezolvarea solicitărilor lui Didilă George se implică şi consilierul judeţean Mihoc Marcel, aşa cum rezultă din convorbirea care s-a purtat în data de 17.04.2014, orele 12:20, între cei doi.
„DIDILĂ GEORGE: Ți-am zis. Uite, asta fac. Ai făcut ceva, ai reușit să faci ceva?
MIHOC MARCEL: Am făcut, parțial, am trimis eu 7000 acum și mai trimit 1000 mai după masă, că nu am, efectiv, până nu rezolv…trebuie să încasez și eu, să mă duc să-i scot de la bancă. Și mă duc, mai departe, să văd, partea cealaltă. Bine? Și te sun mai târziu.
DIDILĂ GEORGE: Da…mă suni mai târziu tu? Cât? Pe la 14:00?
MIHOC MARCEL: Te sun eu. După 14:00 te sun, da.
DIDILĂ GEORGE: Iar ăia 7000…
MIHOC MARCEL: Ăia ți i-am trimis eu…ăia i-am trimis de dimineață. Ăia or fi și intrat, cred că la ora asta.
DIDILĂ GEORGE: Ia vezi, poate vorbești dincolo.
MIHOC MARCEL: Trebuie să trimit 8, ți-am trimis 7. 1000
DIDILĂ GEORGE: Nu e problemă…
MIHOC MARCEL: 1000 îți trimit mai după masă, dimineață la prima oră. Deci, nu-i problemă.
DIDILĂ GEORGE: Nu e problemă, lasă. Vezi, poate vorbești dincolo.”
În aceeaşi zi, respectiv 17.04.2014, orele 14:35, Didilă George a purtat o nouă conversaţie cu Bojin Titu
„DIDILĂ GEORGE: Domnu’ președinte, să trăiți! Scuzați-mă că…
BOJIN TITU: Salut, salut!
DIDILĂ GEORGE: …că insist…dar așteptam ceva astăzi.
BOJIN TITU: Nu…numa’ mâine o să fie.
DIDILĂ GEORGE: Poftim?
BOJIN TITU: E MARCEL lângă  mine acum, am vorbit. Numa’ mâine, o zis  că o luat datele tale de identificare și le transmite el.”
La ora 15:35, consilierul judeţean i-a transmis că până în ziua următoare va rezolva problema.
„MIHOC MARCEL: Păi, ce să spun…mă văd cu omu’ diseară, la 21:00, la un meci de rugby, că o zis că mâine rezolvă problema pe care trebuia s-o rezolve astăzi. Și eu mai am de rezolvat 1000 de RON și, cu asta…fac și eu o pauză, că înnebunesc.
DIDILĂ GEORGE: Te cred, te cred. Oricum, te-am necăjit mult.”
În ziua următoare, 18.04.2014, la ora 11:31, Didilă George a apelat din nou la sprijinul preşedintelui consiliului judeţean, prin intermediul unui mesaj text, „… vă rog mult să mă ajutati cu ce v-am rugat pentru că nu am o altă solutie și îmi cer scuze dacă insist.”
Urmare a acestui mesaj, în aceeaşi zi, la orele 12:50, Mihoc Marcel i-a comunicat lui Didilă George:
„MIHOC MARCEL: S-o rezolvat astăzi de dimineață, am trimis aia…nu? Știi.
DIDILĂ GEORGE: Aia de ieri?
MIHOC MARCEL: Nu. Ieri a fost o treabă și astăzi ți-o trimis din nou. Cum am vorbit.
DIDILĂ GEORGE: Din partea ta.
MIHOC MARCEL: Din partea lu’ prietenul meu. Nu din partea mea. Că așa am zis. Din partea mea, ți-am trimis ieri 9000…9000, 7000. 7000 cu 2000 îs 9000. 1000 nu mai am să-ți dau. Rămâne așa, 9000 și cu 3500…
DIDILĂ GEORGE: Nu-i problemă. Nu-i problemă.
MIHOC MARCEL: 12 500. Ți-am mai trimis astăzi încă 10 000.”
În data de 15.05.2014, ora 12:41, Didilă George, aflat în acel moment în Mun. Timişoara, a transmis un mesaj text către consilierul judeţean Mihoc Marcel cu următorul conţinut „Te rog spunei d-lui Presedinte ca I'll rog eu sa mai dicute inca odata cu Primarii care sunt acolo ca sa-mi deconteze urgent si daca mai putem livra undeva. Te rog mult nu te supara. Astept sa ma suni cand termini.”
Din conţinutul acestui mesaj reiese, în mod evident, sprijinul solicitat de către Didilă George celor doi factori de decizie de la nivelul judeţului Timiş în decontarea facturilor de către primării şi identificarea altor instituţii pentru livrarea de produse.
La data de 20.05.2014, orele 07:47, Didilă George a transmis un nou mesaj text către preşedintele consiliului judeţean„… d-le Presedinte.Va rog sa ma ajutati cu ce vam rugat ca nimeni nu vrea sa miste nimic. Scuze de deranj.”. în aceeaşi zi, Direcţia Prestări servicii – Timiş, instituţii subordonată Consiliului Judeţean a efectuat plata în avans a unor produse.
De mai multe ori întâlnirile dintre Mihoc Marcel, Bojin Titu şi Didilă  George au avut loc la biroul primului de la S.C. TANNERY IMPORT -  EXPORT S.A., aşa cum rezultă şi din mesajul text transmis de către Didilă George lui Mihoc Marcel la data de 09.06.2014, orele 19:42 "Te salut Maricel,am vorbit cu d-nu Presedinte si a zis ca opreste maine dimineata la tine la birou.Eu ajung in seara asta si maine dimineata o sa trec si eu pe la tine.Scuze de deranj si sa ai o seara placuta."
Implicarea consilierului judeţean Mihoc Marcel, în activitatea infracţională rezultă şi din convorbirea telefonică care s-a purtat la data de 26.06.2014, orele 19:32, cu Didilă George, din care rezultă că unii primari judeţeni trec pe la sediul S.C. TANNERY IMPORT -  EXPORT S.A. pentru a-lşi ridica facturi emise de către societăţile lui Didilă George.
„MIHOC MARCEL: Mă ocup eu mâine, mai am niște…
DIDILĂ GEORGE: Trebuie să vină ăla să ia hârtia.
MIHOC MARCEL: Da, mâine vine. Mâine-s acolo toți, la mine. Că mâine toată ziua lucrez și poimâine. Eu plec duminică dimineață.”
Din convorbirile care au fost purtate de către Didilă George cu Mihoc Marcel, în zilele de 12.07.2014, ora 12:04, 17.07.2014, ora 14:19 şi 10.08.2014, ora 20:19, rezultă de asemenea implicarea consilierului judeţean în activitatea infracţională în sensul că acesta poartă discuţii cu aleşi locali şi se deplasează cu Didilă George la unităţile administrativ – teritoriale de raza judeţului Timiş în vederea încheierii unor contracte de furnizare produse de aceste instituţii în modul arătat.
„MIHOC MARCEL: Tu ce faci? Cum stai?
DIDILĂ GEORGE: Ce să fac, m-am mai întâlnit și eu cu șefu, mai am vorbit, îți spun dacă îmi permiți ca luni să fiu și eu la tine.
MIHOC MARCEL: Auzi ce întrebare! Te aștept cu drag când vrei, îți dai seama.
DIDILĂ GEORGE: Da? Bine atunci!
MIHOC MARCEL: Am venit și eu relaxat, am timp, ne mai plimbăm în stânga, în dreapta.” (12.07.2014, ora 12:04)
„MIHOC MARCEL: Sunt la o ședință cu președintele. După ședință urma să te sunăm să îți spunem amândoi la mulți ani, dar suntem aici într-un plen cu Consiliul Județean. E ceva urgent? Am vorbit cu toți primarii că acum discutăm pe aici. Te sun în maximum o oră. Bine? Când terminăm ședința!
DIDILĂ GEORGE: Bine, mulțumesc mult de tot.” (17.07.2014, ora 14:19)
„MIHOC MARCEL: (…) Președintele e plecat în concediu. Sunt singurul care mă duc din… E singurul județ care numai eu singur mă duc. Mă duc să nu zică că… Ce să mai zic? Ne vedem mâine seară.
DIDILĂ GEORGE: Da, asta e.
MIHOC MARCEL: Ne vedem mâine seară. Te așteaptă la mine la birou secretara cu cafea și stați de vorbă și atunci mâine seară ne vedem și poimâine ne ocupăm… umblu cu tine prin județ, prin teritoriu. E bine așa?
DIDILĂ GEORGE: Da, te aștept.” (10.08.2014, ora 20:19)
Totodată, implicarea preşedintelui consiliului judeţean în alocarea fondurilor necesare efectuării plăţilor produselor contractate, către primăriile locale  rezultă din convorbirea telefonică purtată la data de 05.10.2014, la ora 09:41.
„DIDILĂ GEORGE: (…) Ce faceţi?
BOJIN TITU: Uite, pă… teritoriu, pă…. Mă pregătesc să mă duc până la Consiliu să mă întâlnesc cu Crăciunescu.
DIDILĂ GEORGE: Da, aţi început, nu, campania, nu?
BOJIN TITU: Păi…îi începută campania, da.
DIDILĂ GEORGE: E începută, da, de vineri…neinteligibil…
BOJIN TITU: Io… marţi o să vin la… Bucureşti. Nu am făcut şedinţă că nu s-or dat drumu’ la…îîî…la hotărârea pentru…bani, pentru drumuri şi pentru ce…şi marţi o să fiu la Bucureşti, vin acolo şi atunci ne vedem marţi şi vorbim.
DIDILĂ GEORGE: Păi, nu, că io mă duc până acolo că am puţină treabă…neinteligibil…Nu mai stau că…
BOJIN TITU: Bine, bine…
DIDILĂ GEORGE: Nu mai stau că…stau degeaba şi…
BOJIN TITU: Bine…
DIDILĂ GEORGE: …dacă veniţi marţi, vă-ntoarceţi marţi si dup’aia sunteţi miercuri sunteţi înapoi, nu?
BOJIN TITU: Nu, vineri va fi şedinţa de consiliu.
DIDILĂ GEORGE: Tocmai vineri …neinteligibil…?!
BOJIN TITU: Păi, probabil miercuri se dă şi…şi între guvern se dă drumu’ şi la…sumele pentru drumuri şi pentru ce e şi atunci nu putem face de două ori, că puteam s-o facem luni sau marţi, şedinţa, da’ nu avem banii de la drumuri, că se dă prin Hotărâre de Guvern, se dau banii.”

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.