Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni în jurul Taiwanului - Operațiune americană, în premieră după vizita lui Nancy Pelosi

China Taiwan

Două nave de război ale marinei americane navighează prin apele internaționale din strâmtoarea Taiwan, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani, aceasta fiind prima operațiune de acest fel de la vizita cu scandal a lui Nancy Pelosi, notează mediafax.

Două nave de război ale marinei americane navighează prin apele internaționale din strâmtoarea Taiwan, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani, prima operațiune de acest fel de la intensificarea tensiunilor cu China din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

În ultimii ani, navele de război americane și, ocazional, cele ale unor națiuni aliate, precum Marea Britanie și Canada, au navigat în mod obișnuit prin strâmtoare, atrăgând furia Beijingului.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu împotriva obiecțiilor guvernului ales democratic din Taipei, a lansat exerciții militare în apropierea insulei, după vizita lui Pelosi la începutul lunii august, iar aceste exerciții au continuat.

Călătoria a înfuriat Beijingul, care a văzut-o ca pe o încercare a SUA de a interveni în afacerile interne ale Chinei.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat sâmbătă că crucișătoarele Chancellorsville și Antietam ale marinei americane au efectuat operațiunea, care era încă în desfășurare.

Astfel de operațiuni durează de obicei între opt și 12 ore pentru a fi finalizate și sunt monitorizate îndeaproape de armata chineză.

Strâmtoarea Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

Pelosi a fost urmată aproximativ o săptămână mai târziu de un grup de alți cinci parlamentari americani, iar armata chineză a răspuns prin efectuarea mai multor exerciții în apropierea Taiwanului.

Senatorul Marsha Blackburn, un deputat american din comisiile Senatului pentru comerț și pentru servicii armate, au sosit joi în Taiwan, în cea de-a treia vizită a unui demnitar american în această lună, sfidând presiunea Beijingului de a opri călătoriile.

Administrația Biden a încercat să evite ca tensiunea dintre Washington și Beijing, inflamată de aceste vizite, să degenereze în conflict, reiterând că astfel de călătorii ale congresmenilor sunt de rutină.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Guvernul taiwanez afirmă că Republica Populară Chineză nu a condus niciodată insula și, prin urmare, nu are dreptul să o revendice, iar singurii care pot decide viitorul acesteia sunt cei 23 de milioane de locuitori.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.