Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni între Turcia și Grecia - Ankara reclamă hărțuirea unei nave de cercetare în Marea Egee

goolets.net
grecia turcia

Turcia a acuzat marţi Grecia de hărţuirea cu aeronave militare a unui vas de cercetare în Marea Egee, însă Atena a negat orice operaţiune de acest gen, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Conform ministerului apărării de la Ankara, patru avioane militare F-16 greceşti s-au apropiat de nava Cesme iar unul dintre ele a lansat un proiectil antiradar la două mile marine de navă. Ministrul apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia "a ripostat (...) conform regulilor".

Un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Apărării a susţinut marţi că "avioanele greceşti nu au hărţuit niciodată vasul turc".

Cesme a început săptămâna trecută sondaje în apele internaţionale dintre Turcia şi Grecia, ceea ce a provocat un protest din partea Atenei.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, sunt angajate într-o dispută maritimă veche de decenii. Reprezentanţii lor s-au întâlnit în 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei. Părţile au convenit asupra unei noi reuniuni la Atena.

Grecia afirmă că a trimis Turciei o invitaţie la reluarea dialogului în martie, înaintea unui summit al Uniunii Europene. Partea turcă a comunicat că doreşte să continue negocierile şi să îşi amelioreze relaţiile cu UE, care susţine Grecia în disputa bilaterală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.