Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi tensiuni la Varșovia - Președintele încearcă să preia controlul Curții Supreme

romanialibera.ro
krs polonia

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit joi un fost oficial din Ministerul de Justiţie din guvernul condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS) în postul de preşedinte interimar al Curţii Supreme, în locul unei magistrate la final de mandat cu o poziţie critică faţă de formaţiunea naţionalistă aflată la putere, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Criticii guvernului spun că retragerea actualei preşedinte a instanţei, Malgorzata Gersdorf, deschide calea pentru ca PiS să aleagă un nou şef care să sprijine măsurile de revizuire a sistemului judiciar dorite de executiv şi pe care Uniunea Europeană le-a criticat pentru că ar încălca valorile democratice.

Preşedintele interimar al instanţei, Kamil Zaradkiewicz, în vârstă de 47 de ani, va avea ca sarcină să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în următoarele zile pentru a nominaliza cinci candidaţi din care să aleagă Duda.

Gersdorf a refuzat să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în vederea nominalizării candidaţilor care să-i succeadă în funcţie, explicând că pandemia de COVID-19 face periculoasă organizarea unei asemenea reuniuni.

Miercuri, Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei introduse în ţară.

Prin această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană a acordat două luni guvernului conservator polonez pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate cu privire la efectele unei legi adoptate în ianuarie, ce permite sancţionarea judecătorilor care contestă legalitatea reformelor guvernamentale, aplicând în continuare dreptul comunitar european.

Joi, Ministerul de Justiţie de la Varşovia a transmis că executivul comunitar nu are nicio bază pentru a deschide o acţiune legală împotriva Poloniei în legătură cu noua lege privind sancţiunile disciplinare, deoarece reforma sistemului judiciar este o competenţă exclusivă a statelor membre ale UE, potrivit DPA.

Curtea Europeană de Justiţie "nu poate extinde arbitrar" sfera datoriilor statelor membre, a mai precizat ministerul.

Poziţia UE se bazează "pe o teză neadevărată" conform căreia legea în chestiune limitează dreptul judecătorilor polonezi de a sesiza Curtea de Justiţie a UE în legătură cu decizii preliminare, a adăugat ministerul.

Aceasta este a patra procedură de infringement angajată de executivul european împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.