Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile cercetări demonstrează beneficiile pe care le are cafeaua espresso

Reddit
cafea

Cercetările arată că espresso poate avea un efect benefic asupra prevenției Alzheimerului, conform testelor preliminare in vitro efectuate în laborator. Indiferent dacă este savurat simplu sau în diverse băuturi, acesta oferă iubitorilor de cafea nu doar o doză de cofeină ultra-concentrată, ci și un posibil beneficiu pentru sănătatea creierului, scrie Medical Xpress.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Aproximativ jumătate dintre americani beau cafea în fiecare zi, iar espressoul este o modalitate populară de a o consuma. Pentru a face un shot de espresso, apa fierbinte este forțată prin boabele de cafea măcinate fin, creând un extract concentrat. Acesta este adesea folosit ca bază pentru alte băuturi, inclusiv pentru popularul martini espresso.

Ce mecanism exact are espresso în prevenirea Alzheimerului?

Cercetări recente au sugerat că espresso previne Alzheimer. Deși mecanismele exacte care provoacă aceste afecțiuni sunt încă neclare, se crede că o proteină numită tau are un rol semnificativ.

La oamenii sănătoși, proteinele tau ajută la stabilizarea structurilor din creier, dar atunci când se dezvoltă anumite boli, proteinele se pot aduna în fibrile. Unii cercetători sugerează că prevenirea acestei agregări ar putea atenua simptomele. Așadar, Mariapina D’Onofrio și colegii ei au vrut să vadă dacă compușii din espresso ar putea preveni agregarea tau in vitro.

Cercetătorii au preparat shoturi de espresso din boabe cumpărate din magazin, apoi le-au caracterizat componența chimică folosind spectroscopie prin rezonanță magnetică nucleară. Cercetătorii au ales cofeina și trigonelina, ambii alcaloizi, genisteina flavonoidă și teobromina, un compus găsit și în ciocolată, pentru a se concentra în experimente ulterioare.

Aceste molecule, împreună cu extractul complet de espresso, au fost incubate împreună cu o formă scurtată a proteinei tau timp de până la 40 de ore.

Progrese în cercetarea tratamentelor pentru bolile neurodegenerative

Pe măsură ce concentrația de extract de espresso, cofeină sau genisteine a crescut, fibrilele erau mai scurte și nu formau foi mai mari, extractul complet arătând cele mai puternice rezultate. S-a constatat că fibrilele scurtate nu sunt toxice pentru celule și nu au acționat ca „semințe” pentru agregarea ulterioară.

În alte studii, cercetătorii au observat că atât cofeina, cât și extractul de espresso pot lega fibrilele de tau preformate. Echipa subliniază că, deși mai sunt necesare cercetări suplimentare, descoperirile lor preliminare in vitro ar putea oferi o cale pentru dezvoltarea altor compuși bioactivi în lupta împotriva bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.