Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile cuvinte de ordine pentru guvernul din Lituania: Se mizează pe egalitatea de gen

Orca
Lituania steag

Noul guvern lituanian de centru-dreapta condus de premierul Ingrida Simonyte a depus jurământul vineri, având în componenţă un procent mai ridicat de femei şi de tineri politicieni, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Guvernul condus de Ingrida Simonyte a luat locul executivului de centru-stânga al fostului premier Saulius Skvernelis.

Şapte dintre cei 15 miniştri din noul cabinet sunt femei, în timp ce în precedentul guvern doar un post ministerial era ocupat de o femeie.

"Aş vrea ca femeile politice lituaniene să fie mai vizibile", a declarat, într-un interviu recent pentru AFP, Ingrida Simonyte, ea însăşi fost ministru de finanţe.

Citește și: Traian Berbeacenu, anunț de ultimă oră! Decizia cu privire la carantinarea Capitalei

Partidul conservator lituanian a desemnat-o pe Ingrida Simonyte, o independentă, drept candidată la postul de premier la alegerile legislative din octombrie.

Conservatorii au câştigat scrutinul şi apoi au format o coaliţie majoritară cu două partide liberale, ambele conduse de femei.

Coaliţia deţine oficial o majoritate de 73 de mandate în parlamentul de 141 de membri, însă poate miza pe sprijinul a 78 de deputaţi.

Pentru cabinetul său, Ingrida Simonyte a făcut apel, printre alţii, la Gintare Skaiste (39 de ani), economistă şi deputată, pentru a conduce Ministerul de Finanţe, precum şi la şeful partidului conservator, Gabrielius Landsbergis (38 de ani), nepot al unei legende a independenţei lituaniene, Vytautas Landsbergis, pentru şefia Ministerului de Externe.

Conform Institutului European pentru Egalitate între Bărbaţi şi Femei (EIGE), cu sediul la Vilnius, noul cabinet lituanian este "unul dintre cele mai echilibrate" din UE în privinţa genului. EIGE a făcut apel ca şi celelalte state din UE să urmeze exemplul.

"Această transformare arată că egalitatea între bărbaţi şi femei nu trebuie întotdeauna să evolueze în mici etape: Lituania a trecut de la unul din cele mai slabe procente de femei în guvern la unul dintre cele mai ridicate", a declarat pentru AFP directoarea institutului, Carlien Scheele.

Citește și: Noi vești importante! Cu cât ar trebui să crească, până la urmă, alocațiile începând cu noul an

Ingrida Simonyte îşi preia funcţia de prim-ministru în mijlocul unui nou val de pandemie şi nu a exclus să introducă măsuri de izolare mai stricte în zilele următoare.

Până acum, în Lituania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori şi membră a zonei euro, 764 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.