Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile taxe atrag atenție internațională - Reuters pune tunurile pe finanțele României: se colectează sub medie, iar banii se cheltuie pe pensii și salarii

promptmedia.ro
taxe impozit fiscal

Guvernul de coaliție din România plănuiește o serie de majorări de taxe începând de anul viitor, inclusiv creșterea impozitelor pe dividende și pe proprietate, care ar urma să crească veniturile bugetare cu 13,4 miliarde de lei (2,82 miliarde de dolari). Reuters scrie că unele dintre modificări, inclusiv accize mai mari la țigări și alcool, se vor aplica începând cu luna august a acestui an și vor genera venituri de 2,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului, potrivit proiectului de lege publicat de Ministerul Finanțelor.

Citește și: Mugur Mihăescu dezumflă mitul barilului care a scumpit benzina: Acum zece ani barilul era 145 de dolari și benzina trei lei

România colectează venituri bugetare în valoare de aproximativ 30% din produsul intern brut, semnificativ sub media UE de aproximativ 46% din PIB, și cheltuiește cea mai mare parte din acestea pe salariile, pensiile și subvențiile din sectorul public.

Comisia Europeană, Banca Centrală a României și agențiile de rating au avertizat în acest an că deficitul bugetar și colectarea redusă a veniturilor reprezintă un risc principal pentru economie.

În luna iunie, Fondul Monetar Internațional a declarat că România va depăși probabil ținta de deficit bugetar pentru acest an, în condițiile în care economia se confruntă cu efectele negative ale războiului din Ucraina și cu o inflație în creștere și are nevoie de măsuri fiscale pentru a crește veniturile.

Modificările propuse, care vor fi probabil aprobate în această lună, includ creșterea impozitului pe dividende la 8% de la 5%, creșterea taxei pe valoarea adăugată pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr la 19% de la 9% și taxe mai mari pentru veniturile din jocurile de noroc.

Industria hotelieră va plăti o taxă pe valoarea adăugată de 9%, față de 5% în prezent, iar deducerile fiscale vor fi plafonate pentru agricultură, construcții și industria alimentară. Sunt incluse, de asemenea, deduceri pentru persoanele cu venituri mici și modificări ale impozitării pentru întreprinderile mici.

Proiectul de lege nu include modificări ale impozitului forfetar pe venit, pe care social-democrații de stânga, cel mai mare partid din parlament, doresc să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă, la care partenerii lor de coaliție din Partidul Liberal se opun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.