Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nomazii digitali iau cu asalt Bucureștiul. De ce a ajuns România un magnet pentru această categorie

Buletin de Bucuresti
nomazi digitali

România înregistrează cele mai bune performanţe din UE pe baza comparării costurilor

Atena este al treilea cel mai ieftin oraș din Europa pentru găzduirea nomazilor digitali, potrivit unui studiu recent al Neobank Bunq. În schimb, nomazii digitali din Londra și Dublin suportă cele mai mari costuri de trai, adică în medie 3.258 de euro și, respectiv, 2.908 euro pe lună, relatează Tourism Today citat de Rador Radio România.

Studiul a comparat cât costă închirierea apartamentelor, transportul public, spațiile de lucru în comun și birourile , electricitatea și internetul în 27 de capitale ale Uniunii Europene (UE) și în Marea Britanie.

România înregistrează cele mai bune performanţe din UE pe baza comparării costurilor

Costul mediu de trai în București pentru nomazii digitali este de 935 de euro pe lună, o sumă care include chiria, transportul în comun și alte costuri suplimentare.

Dintre toate capitalele cuprinse în clasamentul UE, Bucureștiul este cel mai ieftin. Închirierea unui apartament costă în medie doar 417 euro.

Pe locul doi se află Budapesta cu un cost al vieții de peste 1.091 de euro. Atena este al treilea cel mai ieftin oraș, întrucât costurile pentru nerezidenți ajung la circa 1.191 de euro pe lună.

Nomazii digitali din Londra ar trebui să plătească de trei ori mai mult decât în ​​București. Costul vieții în capitala britanică, inclusiv costurile pentru un spațiu comun de lucru (coworking), ajunge la impresionanta sumă de 3.258 de euro. Chiar și lucrătorii care nu folosesc spațiile de coworking trebuie să plătească cel mai mult în Anglia, în medie 3.014 euro pe lună.

La nivelul UE, cele mai scumpe sunt Dublin, Luxemburg și Copenhaga, cu 2.908 euro, 2.544 euro și, respectiv, 2.482 euro. Amsterdam, Berlin și Paris sunt cele mai populare capitale din UE pentru nomazii digitali, însă aceste destinații se numără şi printre cele mai scumpe. Este nevoie de un buget de 2.368 de euro pentru a te descurca în Amsterdam şi de 2.150 de euro la Berlin. La Paris, nomazii digitali au de acoperit costuri în valoare de 2.140 de euro.

Luxemburg, Dublin și Copenhaga

Indiferent dacă se închiriază un birou privat complet echipat sau un spațiu comun de lucru, Luxemburgul este scump. În medie, costul chiriei pentru un astfel de spaţiu ajunge la 400 de euro pe lună. Același lucru este valabil și pentru Dublin și Copenhaga, unde costurile sunt mult mai mari decât media UE care se situează la aproximativ 213 euro pe lună.

Nomazii digitali vor plăti în jur de 317 euro pe lună în aceste două capitale. Costurile de închiriere a unui spaţiu de lucru sunt mai mici în Londra, dar chiar şi aşa sunt încă peste media UE, în jur de 244 euro.

Bucureștiul se remarcă nu doar prin cel mai mic cost în ansamblu, ci și prin oferirea de prețuri accesibile atât pentru spațiile comune de lucru, cât și pentru cele private, în jur de 132 de euro pe lună.

Varșovia și Tallinn se situează pe locul al doilea, respectiv al treilea pe baza comparării costurilor la nivelul UE, cu prețuri de 138 și 140 de euro.

În Luxemburg, transportul public este gratuit, dar Luxemburgul este cunoscut pentru costul ridicat al vieții pentru nomazii digitali, semnificativ mai mare decât media UE. Cu toate acestea, orașul are câteva avantaje compensatorii. De exemplu, în 2020 au fost eliminate toate tarifele pentru transportul public.

În ceea ce privește avantajul costului de mobilitate, Luxemburg se situează pe primul loc în UE, urmat de Cehia și Polonia. Vizitatorii din Praga plătesc puțin sub 21 de euro pentru un abonament lunar, iar cei din Varșovia plătesc 25 de euro. Cu 49 de euro, Berlinul se încadrează exact la nivelul mediei UE.

La polul opus, Londra are prețuri de transport deosebit de mari. Abonamentul lunar pentru zonele 1 și 2 costă 181 de euro pentru adulți. Londra este urmată de Dublin, Copenhaga și Paris, care au de asemenea prețuri ridicate, şi anume 155 euro, 101 euro și, respectiv, 84 euro. Astfel, capitala irlandeză este cea mai scumpă din UE la capitolul transport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.